Dommere advarer mod Inger Støjbergs forslag: "Du går ind og fjerner de uafhængige domstole"

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Et af grundprincipperne i retssystemet er i fare, hvis et forslag om et nyt strafniveau for overtrædelse af reglerne for folk på tålt ophold bliver en realitet.

Det siger formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, til Politiken.

Han har set nærmere på en detaljeret oversigt over straffe, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har fremlagt i forbindelse med forslaget.

- Det er jo et politisk valg, om man vil stramme lovgivningen, og det skal vi nok følge. Men der er et stykke vej derfra og så til at lovgive så minutiøst, som der her lægges op til, siger Mikael Sjöberg til Politiken.

- Du går ind og fjerner de uafhængige domstole. Vi kan godt læse indenad, men samtidig forbeholder vi os retten til at skønne i de konkrete tilfælde, hvis vi får en god forklaring i retten, siger han.

Personer på tålt ophold er udlændinge, som er udvist af Danmark, men som ikke kan udvises til deres hjemlande. Oftest er de udvist, fordi de har begået kriminalitet.

Regeringen tog tirsdag hul på forhandlinger, som skal føre til strengere kontrol og straffe for netop udlændinge på tålt ophold.

Formanden for dommerne mener, at forslaget om et højere strafniveau afspejler politikernes mistillid til domstolene.

- Med dette skema overlader man intet til dommerens skøn. Når man lovgiver så minutiøst, så gør man populært sagt regering og Folketing til domstole, siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er "lodret" uenig i kritikken.

- Det må nu engang være sådan, at det er lovgivers ret at angive et ønsket strafniveau. Det har været nogle meget milde straffe, der er faldet, og det ønsker jeg at gøre op med, siger hun til Politiken.

/ritzau/