Domstol kræver panter løsladt efter 43 år i isolation

Skrevet af admin

10/06/2015

Dagens topnyheder

Chefanklageren i den amerikanske stat Louisiana har blokeret for løsladelsen af et tidligere medlem af De Sorte Pantere, som har tilbragt 43 år i isolationsfængsel.

Det er staten Louisianas reaktion, efter en føderal domstol har beordret 68-årige Albert Woodfox løsladt øjeblikkeligt.

Den mangeårige isolationsfængsling af Woodfox harmer menneskerettighedsorganisationer, ikke mindst fordi appeldomstole to gange tidligere har underkendt den oprindelig dom: At han i 1972 sammen med to medfanger dræbte en 23-årig fængselsvagt.

De tre fanger blev kendt som The Angola Three.

Det var en føderal dommer, som mandag i et ualmindelig skarpt sprog krævede Woodfox løsladt, og samtidig afgjorde dommeren, at der ikke kan gennemføres nye retssager mod Woodfox for drabet på fængselsvagten.

Lousianas statsanklager kan med sin blokade tilbageholde Woodfox indtil fredag.

Woodfox' 43 år i isolationsfængsel er det længste, nogen fange i USA har siddet indespærret uden mulighed for at omgås andre fanger. Det til trods for, at han gentagne gange ved domstole har forsøgt at bevise sin uskyld.

Menneskerettighedsorganisationer siger, at den langvarige fængsling af Woodfox og de to andre, der er dømt i sagen, demonstrerer alvorlige mangler i det amerikanske justitssystem.

De tre var alle var medlemmer af De Sorte Pantere, en radikal og stærkt samfundskritisk organisation. De blev i 1972 dømt for at have dræbt den 23-årige fængselsvagt under et fangeoprør.

Amnesty International har i årevis støttet de tre fanger, og organisationen hilste den føderale dommers krav om løsladelse velkommen.

Det var "et monumentalt skridt for retfærdigheden", mente Amnesty og skosede en domstolsproces, der har været gennemhullet af fejl.

Den ene af de tre fanger, Herman Wallace, døde i 2013 af kræft. Han blev løsladt efter krav fra en amerikansk distriktsdomstol. Han levede kun tre dage i frihed, og inden da nåede Louisiana på ny at anklage ham for drabet på fængselsvagten.

Det tredje medlem, Robert King, blev løsladt i 2001.

/ritzau/AFP