DSB: Vismændenes milliard findes ikke

Det Miljøøkonomiske Råd har fået regnskabstallene galt i halsen, når de hævder, at DSB kan spare yderligere en milliard kroner ud over den igangværende spareplan, Sundt DSB.

Det mener det statsejede jernbaneselskabs økonomidirektør, efter han har gransket vismændenes diskussionsoplæg, som er offentliggjort onsdag.

- Vi kan ikke følge vismændenes beregninger, og derfor har vi taget kontakt til dem, siger Stig Pastwa til Ritzau.

DSB har netop taget hul på det sidste år af Sundt DSB, som skal forbedre selskabets driftsresultat (EBITDA) med en milliard kroner i 2014 i forhold til det scenarie, virksomheden så foran sig i 2011.

Vismændene påpeger imidlertid, at størstedelen af omkostningsbesparelsen kommer fra lukningen af underskudsforretningen i Sverige.

- Det er ikke korrekt. Sparemålet omfatter ikke de udenlandske aktiviteter, og de engangsposter, som indgik i 2011-regnskabet, siger Stig Pastwa.

- Vi har en plan om at effektivisere den danske forretning med en milliard, og vi er kommet mere end 80 procent ned ad den vej, tilføjer han.

I 2011 estimerede DSB, at selskabets omkostninger ville stige med 400 millioner i 2014. Det besluttede man at forhindre og samtidig forbedre driftsresultatet med 600 millioner kroner.

Beslutningen kom, efter at to konsulentrapporter havde vurderet effektiviseringspotentialet i virksomheden til 1,2 milliarder kroner. Men vismændene peger på, at selskabets omkostninger fra 2011 til tredje kvartal 2013 kun var nedbragt med 210 millioner kroner.

Men det er der en naturlig forklaring på, mener økonomidirektøren.

- Regnskabstallene indeholder også nye omkostninger, der er kommet til sammen med nye indtægter.

- Man kan vende det om og sige, at hvis vi ikke havde lavet den her plan, så ville vi mangle over 800 millioner kroner i resultatet på nuværende tidspunkt, siger Stig Pastwa.

Selvom han ikke kan følge vismændenes beregninger, så medgiver han dog, at der vil være mulighed for at effektivisere yderligere, når Sundt DSB er fuldt implementeret.

- Vi skal videre, så vi hele tiden er konkurrencedygtige, og derfor vil vi løbende effektivisere vores forretning med to til tre procent årligt, erklærer han.

/ritzau/

Dagens Gossip