Eksperter: Millioner til morgenmad i skoler betaler sig

Efter en lang nattesøvn er blodsukkeret lavt, og kroppen kan sammenlignes med en bil, der er løbet tør for benzin. Derfor er det vigtigt med morgenmad.

Ikke mindst for landets folkeskoleelever, der har brug for deres koncentrations- og indlæringsevne til at klare en lang dag på skolebænken.

Sådan lyder det fra ernæringsekspert Marie Steenberger, som derfor mener, at SF's forslag om at servere morgenmad på statens regning til landets folkeskoleelever er en god idé.

- Alt for mange børn får for dårlig eller slet ingen morgenmad, og så kommer de virkelig dårligt fra start. Morgenmad er et af de vigtigste måltider, og det gælder ikke kun for børn men for os alle.

- Bliver børnene sendt i skole uden morgenmad, så har de ingen koncentrationsevne, de bliver trætte, er i dårligt humør og deres indlæringsevne daler markant, siger hun.

Ifølge professor Bent Egberg Mikkelsen fra Aalborg Universitet kan madordninger også være et godt socialt og pædagogisk redskab.

- I Sverige, Finland og Estland har man kollektive madordninger. Hvis man kan koble det at servere god skolemad med at lære om god mad, så man har en rigtig god pædagogisk sag. Hele grundlaget for folkeskolen er jo at lære gennem praksis.

- Og så kan det være ekstremt værdifuldt for unge mennesker at sidde sammen og spise morgenmad. Så det har en god social funktion, siger han.

Derudover kan man spare penge ved at servere morgenmad frem for eksempelvis frokost.

- Det er dyrt med madordninger, og derfor kan det være godt i stedet at indføre morgenmad, da det er knapt så dyrt, siger Bent Egberg Mikkelsen.

Ifølge SF vil forslaget koste knap 250 millioner kroner om året og skal finansieres ved at regulere tobaksafgifterne, så de følger prisudviklingen.

Mens røde partier umiddelbart er positive over for forslaget, mener Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, at det ikke er en opgave for staten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip