Eksperter slår fast: Her spiller Putin falsk spil

Skrevet af Emil Martesen

19 uger siden

|

05/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperterne slår fast, at Putin her spiller falsk spil.

Dagens topnyheder

Det er ingens næse gået forbi, at krigen mellem Rusland og Ukraine i den grad spidser til. 

Og ifølge Ruslands præsident Vladimir Putin var de massive luftangreb på Ukraine mandag og tirsdag nat en handling af 'hævn'.

Men denne forklaring falder ikke på et tørt sted for to eksperter, der ikke lægger skjul på, at det er ren bluff fra den russiske diktator: 

"Det er en bluff", siger pensioneret norsk generalløjtnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet

Men det stopper ikke her. 

Tom Røseth, underviser i efterretning ved det Norske Forsvarsakademi, beskriver samtidig Putins fremstilling af angrebene som 'absurd teater'.

Putins udtalelse kom mandag, to dage efter Ukraine angreb den russiske by Belgorod nær grænsen ved brug af droner og missiler. Russiske myndigheder hævder 24 blev dræbt, inklusiv civile, og Putin lovede efterfølgende, at angrebet, som han kaldte 'terrorisme', ville blive hævnet.

Men hvorfor skulle Putins ord være 'bluff' og 'absurd teater'?

Ifølge de norske eksperter, som har fulgt krigen mellem Rusland og Ukraine fra starten, er de efterfølgende og voldsomme russiske luftangreb på Ukraine ikke til at skelne fra det, vi tidligere har set i krigen.

Angrebene på Kyiv og Kharkiv tirsdag nat, som forårsagede betydelig ødelæggelse og tab af liv, var meget lig russiske angreb sidste vinter, der sigtede mod ukrainsk civil infrastruktur, påpeger Arne Bård Dalhaug.

Disse angreb forårsagede gentagne afbrydelser af vand- og strømforsyninger under den hårde vinter.

Tom Røseth tilføjer i samme ombæring, at dagen før Ukraines angreb på Belgorod, gennemførte Rusland det største luftangreb på Ukraine siden krigen brød ud i februar 2022. Mindst 31 mennesker blev dræbt og over 160 såret.

Både han og Arne Bård Dalhaug mener, at de ukrainske angreb er i overensstemmelse med bestemmelserne i international lov, i modsætning til de russiske. Derfor kalder Røseth Putins udtalelse om hævn for et absurd teater.

Målet med de ukrainske angreb, ifølge eksperterne, er todelt. De sigter mod at ramme russiske militære mål og minde den russiske offentlighed om, at en krig er igang.

Vladimir Putin gør alt, hvad han kan, for at få russerne til at tro, at alt er normalt og for at skærme sin egen befolkning fra krigen.