Elforbruget brager frem hos disse danskere: Med enkelte ændringer kan du snige dig udenom voldsom regning

Skrevet af Emil Martesen

24/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med enkelte ændringer kan du snige dig udenom en voldsom regning.

Dagens topnyheder

Det går ikke stille for sig i den østlige del af Danmark, hvor strømforbruget har taget et bemærkelsesværdigt spring opad i de første måneder af 2024. En kombination af koldere vejr og en stigende popularitet af elektriske apparater og biler har fået elmålerne til at snurre hurtigere end sædvanligt.

Ifølge de seneste oplysninger fra netselskaberne Cerius-Radius, der leverer strøm til Sjælland, Lolland-Falster og øerne, er der registreret en stigning på 12,2 procent i strømforbruget blandt privatkunder og mindre virksomheder sammenlignet med sidste år.

Funktionschefen hos Cerius-Radius, Cäthe Bay-Smidt, lægger ikke skjul på, at der er en række forskellige årsager:

"Vejret spiller selvfølgelig en central rolle, da elvarmen og de mange nye varmepumper virkelig fik elmålerne til at snurre i de første uger af året", siger Cäthe Bay-Smidt til B.T., og tilføjer:

"Med til historien hører dog også, at mange kunder det seneste år har fået elbiler, og det er med til at løfte det samlede forbrug, som eller historisk har været rimelig jævnt".

Elektrificeringen ser ud til at accelerere, og det skyldes også en bevidst bevægelse væk fra fossile brændstoffer som olie, benzin og gas. Her påpeger Cäthe Bay-Smidt, at mange investerer sig til grønnere løsninger i hjemmet.

For at modvirke de stigende omkostninger til strøm, peger Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom ved Sydbank, på nogle praktiske tiltag. Han anbefaler at justere på strømforbrugets timing gennem dagen, da både elpriser og tariffer varierer.

Han løfter sløret for, at der selvfølgelig er penge at hente, hvis man kan skrue ned for sit forbrug, men der er også store besparelser at finde, hvis man kan udskyde brugen af tørretumbleren eller opladningen af elbilen til tidspunkter, hvor strømpriserne er lavere, og det kan gøre en betydelig forskel på den månedlige strømregning.