Engell: Børnechecken er blevet en perfekt EU-storm

Balladen om børnechecks til borgere fra andre EU-lande har udviklet sig som en en perfekt EU-storm.

Det mener politisk kommentator Hans Engell efter, at partierne på Christiansborg tirsdag forgæves forhandlede om en løsning, som kan bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten.

- Vi ser en række forskellige omstændigheder løber sammen på samme tid og dermed forstærker balladen voldsomt.

- Samtidig har både de danske politikere og medier alt for sent forstået omfanget af de traktatændringer, der er gennemført i EU de seneste 20 år. Det sker først nu med den økonomiske krise, hvor andre EU-borgere begynder at bruge de muligheder, der er i EU-reglerne, siger Hans Engell til Ritzau.

Oveni peger han på en række andre ting, som også løber sammen.

- Ingen i ministerierne eller blandt politikerne har noget overblik over de økonomiske konsekvenser af disse ting på sigt. Men nogen frygter, at udgifterne vil eksplodere fremover.

- Samtidig mærker mange danskere nu stramningerne på dagpenge og kontanthjælp og synes, det er dybt urimeligt, at vi så har råd til at betale dagpenge og børnepenge til udenlandske statsborgere her i landet, siger Engell.

Endelig er der et EU-Parlamentsvalg lige om hjørnet og også inden for et år et folketingsvalg.

- Sammenlagt er det her en giftig cocktail for flere partier, siger Engell.

Han har svært ved at se, hvordan en politisk aftale skal komme i hus mellem EU-partierne.

- På den ene side tyder det ikke på, at de kan finde sammen efter i den grad at have talt sig fra hinanden de seneste uger. VK har malet sig yderligere op i et hjørne med sine hårde krav til regeringen, som jo er bundet af EU-lovgivningen.

- På den anden side er der indenfor et år optræk til et regeringsskifte. Så vil Lars Løkke Rasmussen (V) sidde med alle problemerne og oveni have lovet en hel masse til vælgerne, som så ikke kan indfries i EU. Det taler for en aftale, mener Engell.

/ritzau/

Dagens Gossip