Engell: DF taler sig længere fra regering med EU-melding

Politisk kommentator Hans Engell mener ikke, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på nogen måde kan imødekomme Dansk Folkepartis ønske om en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab.

DF-formand Thulesen Dahl lægger i et interview med TV 2 op til, at en folkeafstemning skal være en del af en eventuel fremtidig V-DF-regerings europapolitik.

- Med de meldinger, Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti kommer med, bringer de sig længere væk fra de regeringsposter, de også gerne vil have, siger Engell.

Engell understreger, at de meldinger, Thulesen kommer med i interviewet, ikke er formuleret, så de kommer i nærheden af at være ultimative krav.

Alligevel undrer det den erfarne politiske iagttager, at Dansk Folkeparti ikke i stedet benytter lejligheden til at tale uenighederne om EU-politikken lidt ned, hvis ønsket er at skabe en regering bestående af Venstre og Dansk Folkeparti.

- Man må vælge, om man vil stange ål eller gå på harejagt. Enten må man gå efter regeringssamarbejdet, eller også må man gå efter at få en folkeafstemning. Man kan ikke begge dele, siger Hans Engell.

Thulesen Dahl forklarer til TV 2, at han mener, at en folkeafstemning vil være den naturlige måde at løse uenigheder om den danske EU-politik.

- Jeg så meget gerne, at det er defineret, at briternes aftale også kommer til folkeafstemning i Danmark, så danskerne ved, at de bliver taget med på råd, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge Hans Engell er der ikke tvivl om, at EU-politikken ligger Thulesen Dahl meget på sinde. Men han undrer sig over, hvorfor DF-formanden er gået så aktivt ind i debatten om, hvilken aftale EU og Storbritannien skal lave.

- Thulesen Dahl arbejder med en model for Storbritanniens forhold til EU, som ingen andre gør. Det er en model, han selv har fundet på.

- Han arbejder med, at det nok skal lykkes briterne at lave en hybrid, en slags mellemløsning mellem EU-medlemskab og så alligevel ikke. Det er en ren illusion.

- Det er blevet ganske klart fastslået, at EU ikke har tænkt sig at indrette et medlemskab à la carte, siger Hans Engell.

/ritzau/

Dagens Gossip