EU-dom: Briterne kan kræve opholdsret for sociale ydelser

De britiske myndigheder har lov til at kræve, at EU-borgere, der opholder sig i Storbritannien, har opholdsret, inden de kan få udbetalt sociale ydelser som eksempelvis børnepenge.

Det slår EU-Domstolen fast blot ni dage før folkeafstemningen om Storbritanniens fremtid i EU.

Dommen afgør en strid mellem EU-Kommissionen og Storbritannien om retten til sociale ydelser til andre EU-landes borgere.

Kommissionen mener, at det er forskelsbehandling af EU-borgere, når briterne vil kontrollere, om borgeren har opholdsret og opfylder kravene for at få udbetalt sociale ydelser.

Adskillige ikke-britiske EU-borgere, der opholder sig i Storbritannien, har klaget til EU-Kommissionen, efter de har fået afslag om at få sociale ydelser.

Men domstolen giver Storbritannien medhold.

- Storbritannien kan kræve, at modtagere af børnetilskud og skattefradrag for børn har ret til at opholde sig i Storbritannien, lyder det i domsafsigelsen

Domstolen lægger desuden vægt på, at EU's medlemslande gerne må beskytte statens finanser og sikre, at pengene går til personer, som også har ret til at være i landet.

Sociale ydelser til ikke-britiske EU-borgere har været et varmt emne op til folkeafstemningen.

Storbritanniens ret til at begrænse børnebidrag var også centralt i genforhandlingen af Storbritanniens aftale med EU, som Cameron sikrede sig ved et EU-topmøde i februar.

Den nye aftale - som kun vil træde i kraft, hvis briterne stemmer for at blive i EU - vil også skrue ned for størrelsen på det børnebidrag, som ikke-britiske EU-borgere kan sende hjem til deres familier.

/ritzau/

Dagens Gossip