EU enig om græsk nødlån - garanti mod dansk tab

EU har besluttet at give Grækenland et nødlån på godt syv milliarder euro - 52 milliarder kroner - fra alle 28 EU-landes fælles redningsfond, siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

Lånet skal dække Grækenlands økonomiske behov, indtil en ny støtteordning på helt op til 86 milliarder euro - 645 milliarder kroner - er forhandlet på plads senere på sommeren.

- Vi har en aftale om brofinansieringen for Grækenland baseret på EFSM-lån. Denne aftale støttes af 28 EU-lande, siger Valdis Dombrovskis på et pressemøde.

EU-kommissæren siger samtidig, at pengene vil nå frem til Grækenland i tide til, at det gældsplagede land kan betale et afdrag på 3,5 milliarder euro på et lån til Den Europæiske Centralbank på mandag.

Pengene hentes i EU's hjælpefond, EFSM, og Danmark hæfter ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for 1,05 milliarder kroner af det samlede beløb.

Men Claus Hjort Frederiksen, der ligesom sin britiske og svenske kollega i første omgang var skeptisk over for lånet, siger, at Danmark og de andre EU-lande, der står uden for euroen, har fået garanti mod at tabe penge på lånet til Grækenland.

- Det, vi er vidner til, er europæisk solidaritet i aktion, siger Valdis Dombrovskis.

Eurokommissæren siger samtidig, at "der er stadig en lang vej foran os", og at Grækenland allerede på onsdag, 22. juli, skal vedtage sin anden reformpakke inden for en uge.

Samtidig arbejder eurolandene på at give det formelle startsignal, så EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond kan indlede forhandlinger om det store og langsigtede støtteprogram for Grækenland.

Den tyske forbundsdag har fredag eftermiddag givet grønt lys til forhandlingerne om den nye græsk hjælpepakke med 439 stemmer for og 119 imod, mens 40 undlod at stemme.

Fredag eftermiddag holder eurolandenes finansministre en ny telefonkonference, skriver en talsmand for eurogruppens formand på Twitter.

Eurogruppens formand er den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, og han er samtidig formand for Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, ESM - populært kaldet eurolandenes redningsfond - der har eurolandenes finansministre som bestyrelse.

Det er disse finansministre, der skal træffe den formelle beslutning om at bede EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond om at indlede forhandlingerne om den græske støtteordning, der vil køre som et såkaldt ESM-program.

Allerede torsdag traf finansministrene en principbeslutning om at tilbyde Grækenland et nyt støtteprogram, når det også er godkendt af eurolandenes nationale parlamenter.

/ritzau/

Dagens Gossip