EU-kompromis mod social dumping

EU's medlemslande har onsdag godkendt et tillæg til EU's udstationeringsregler, der blandt andet gennem øget kontrol skal gribe ind mod social dumping.

På et møde blandt de 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles er der ifølge Ritzaus oplysninger opnået flertal for kompromisset om et nyt håndhævelsesdirektiv til det allerede eksisterende udstationeringsdirektiv.

De nye regler skal blandt andet øge medlemslandenes muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere udstationeret fra andre EU-lande, ligesom der bliver åbnet mulighed for indførelse af kædeansvar - i første omgang inden for byggebranchen.

Forhandlingerne om håndhævelsesdirektivet har været blandt de mest slidsomme de senere år. Ikke mindst fordi de har kørt sideløbende med den højspændte debat i flere medlemslande om den såkaldte velfærdsturisme.

I første omgang voldte det de 28 medlemslande svære problemer at blive enige om deres holdning og nå en følsom balance mellem lande som Polen og Rumænien, hvorfra der udsendes mange håndværkere, og lande som Danmark, der er blandt modtagerlandene.

I december sidste år lykkedes det endelig landene at file de sidste knaster af deres uenigheder. Siden har der været holdt 12 forhandlingsmøder med repræsentanter fra Europaparlamentet for at få den endelige lovgivning på plads. Det sidste var i sidste uge.

Aftalen ventes formelt godkendt i det samlede EU-parlament til april, hvorpå den - formentlig som en formalitet - kan blive blåstemplet på ministerniveau.

/ritzau/

Dagens Gossip