EU og Tyrkiet optrapper ordkrigen om flygtninge og terror

Kritikken og de slet skjulte trusler fyger frem og tilbage mellem EU og Tyrkiet.

Torsdag fortsætter de to parter med at udveksle verbale slag i fejden om flygtningeaftalen fra marts.

Som led i Tyrkiets løfte om at stoppe flygtningestrømmen til Grækenland blev landet lovet visumfri indrejse i EU til juni. Men det skal også overholde 72 faste krav, og det halter med de sidste fem.

Blandt andet mangler Tyrkiet at justere sin terrorlovgivning, så den ikke kan bruges mod journalister, akademikere og andre politiske modstandere. Men præsident Recep Tayyip Erdogan har erklæret, at det ikke kommer til at ske.

- Vi anser det som vigtigt, at disse krav mødes, ellers bliver aftalen mellem EU og Tyrkiet ikke til noget, siger Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand, torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Hvis hr. Erdogan vil forfølge sin strategi, må han forklare det tyrkiske folk, hvorfor EU nægter dem visumfri indrejse. Det er ikke mit problem, det bliver hans problem.

Men det vil Erdogan ikke acceptere. I en tale i det tyrkiske parlament retter han endnu en bredside mod EU.

- Siden hvornår styrer I (EU, red.) dette land? Hvem gav Jer den magt? De mener, at de har ret til selv at bekæmpe terror, men synes, at det er en uacceptabel luksus, når vi gør det. Lad mig sige det klart - det er hykleri, siger Erdogan ifølge AFP.

Torsdag gjorde også Europaparlamentets formand, Martin Schulz, det klart, at visumfri rejser ikke kommer på tale, før alle krav er mødt. I en debat i parlamentet blev han bakket op af næsten alle politiske partier.

Tyrkiet har til gengæld varslet, at det vil sætte hårdt mod hårdt. En af præsident Erdogans rådgivere skrev tirsdag truende på Twitter, at "hvis den forkerte beslutning træffes (af Europaparlamentet, red.), sender vi flygtningene".

I talen torsdag lufter Erdogan mulighed for, at landet vil fjerne sig fra EU, hvis det ikke får sin vilje.

- I den næste tid vil vi enten udbygge vores forhold til EU og endelig gå sammen den vej (mod EU-medlemskab, red.) eller finde en ny vej selv.

- Vi foretrækker at bygge et nyt Tyrkiet sammen med vores europæiske venner. Nu afventer vi vores europæiske venners beslutning, siger præsident Erdogan.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip