EU-præsidenten advarer Grækenland mod at gamble

Skrevet af admin

11/06/2015

Dagens topnyheder

EU-præsidenten, Donald Tusk, skruede torsdag op for lydstyrken og advarede det gældsplagede Grækenland mod at gamble og i stedet indgå en aftale med sine kreditorer.

- Der er ikke mere tid til at gamble. Jeg er bange for, at dagen nærmer sig, hvor nogen vil sige, at nu er spillet ude, sagde Tusk ved afslutningen på et topmøde i Bruxelles mellem EU og de latinamerikanske lande.

I endnu en dramatisk udvikling udvandrede en delegation fra Den Internationale Valutafond, IMF, torsdag ifølge Reuters fra et møde i Bruxelles med græske forhandlere. IMF-delegationen følte ikke, at de rykkede fremad i forhandlingerne og fløj derfor tilbage til Washington.

- Der er store uenigheder imellem os på de fleste afgørende områder. Der er ikke på det seneste sket nogle fremskridt i forhold til at indsnævre disse uenigheder, og derfor er vi ganske langt fra en aftale, sagde IMF-talsmanden Gerry Rice i Washington.

Donald Tusk siger, at tiden er inde til beslutninger og ikke forhandlinger, og han opfordrer den græske regering med premierminister Alexis Tsipras i spidsen til at indtage en mere realistisk tilgang til den græske gældskrise.

- Jeg er helt sikker på, at der ikke er mere tid tilbage, understreger Donald Tusk, der selv mødtes med Tsipras under topmødet i Bruxelles.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mødtes onsdag eftermiddag for anden gang på to dage med Tsipras, men heller ikke det møde kom der umiddelbart afgørende nyt ud af.

- Det var et vigtigt, interessant og venligt møde, lød det således fra Juncker efter to timer med Tsipras.

Juncker skitserede ifølge en kilde i EU-Kommissionen en mulig proces med de tre institutioner, der har forhandlet med grækerne om en løsning på gældskrisen, nemlig EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og IMF.

Mens en løsning på gældskrisen stadig lader vente på sig, er den græske statskasse ved at være tom. Grækenlands nuværende hjælpeprogram udløber med månedens udgang, og hvis ikke der bliver fundet en løsning inden da, risikerer Grækenland statsbankerot og exit fra eurozonen.

I det eksisterende låneprogram er der dog stadig 7,2 milliarder euro tilbage i indefrosne lån. Men kreditorerne vil ikke frigive dem, før der er en klar aftale med den græske regering om de græske budgetmål de kommende år og om, hvordan pengene skal bruges.

/ritzau/