EU vil underskrive del af associeringsaftale med Ukraine

Skrevet af admin

06/03/2014

Dagens topnyheder

EU vil underskrive den politiske del af en associeringsaftale med Ukraine inden valget i det uroplagede land, der finder sted senest den 25. maj 2014.

Det oplyser EU-præsident Herman Van Rompuy på et pressemøde efter et hasteindkaldt topmøde i Bruxelles.

- I dag besluttede vi at prioritere, at vi inden for meget kort tid vil underskrive den politiske del. Det betyder inden Ukraines valg den 25. maj, siger han.

Dermed er EU's stats- og regeringschefer enige om at underskrive de politiske dele af den omfattende samarbejdsaftale, som Ukraines tidligere præsident, Viktor Janukovitj, lagde på is i november.

EU er dog endnu ikke klar til at underskrive handelsdelen af aftalen.

- Vi står bag Ukraine og gentog det europæiske engagement ved at underskrive associeringsaftalen.

- Vi forpligter os også til at give Ukraine en stærk finansiel opbakning. Prioriteten på dette område er at genoprette den makroøkonomiske stabilitet, siger Van Rompuy.

På topmødet blev det besluttet at lancere en såkaldt "tretrinsraket," der blandt andet indeholder sanktioner som indrejseforbud mod russiske enkeltpersoner og omfattende økonomiske sanktioner.

Det bliver ikke beskrevet i detaljer, men kan typisk omfatte bredere sanktioner inden for handel mellem EU og Rusland.

EU tilbød i november Ukraine 610 millioner euro som en del af en frihandels- og associeringsaftale.

Da Janukovitj afviste aftalen og i stedet vendte sig mod Rusland begyndte provestlige oppositionsgrupper i Ukraine at opfordre til demonstrationer, der har ført til den tidligere præsidents eksil.

Op mod en halv million demonstranter belejrede Uafhængighedspladsen Maidan i centrum af hovedstaden Kijev, hvor de byggede barrikader og demonstrerede mod den daværende præsidents tilnærmelser til Rusland.

/ritzau/