Eva Kjer skal forklare studehandel med landbrugslobby

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skal på et samråd forklare, hvorfor hendes departementschef i en mail til Bæredygtigt Landbrug kobler organisationens ønsker til et kommissorium sammen med en planlagt retssag mod staten.

Det er Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, der kalder miljøministeren i endnu et samråd.

- Det er fuldkommen grotesk, at man tilsyneladende indleder en forhandling med Bæredygtigt Landbrug, hvor man tillader dem at få helt afgørende indflydelse på grundlaget for fremtidig miljøpolitik.

- Ministeriet siger jo, at hvis Bæredygtigt Landbrug dropper sagerne, så får de afgørende indflydelse på lovgivningen og miljøpolitikken. Det er helt afsindigt, siger ordføreren til Ritzau.

Hun henviser til en korrespondance mellem ministeriets departementschef og organisationens formand, som Politiken har fået aktindsigt i. Heri efterspørges organisationens ønsker til et kommissorium til grødeskæring i vandløb:

- Lad mig høre fra jer hurtigst muligt, gerne så vi senest mandag den 2. november 2015 kan oplyse over for retten, hvorvidt retssagen ender i forlig, eller om parterne ønsker yderligere forhandlingstid eller genoptagelse af retssagen, skriver departementschefen.

I Maria Reumert Gjerdings optik tyder alt på, at Eva Kjer Hansen har indgået en studehandel med "Danmarks mest rabiate landbrugsorganisation". Hun understreger, at det altid er en god idé at få input fra interesseorganisationer:

- Men det er ikke det, der er tilfældet her. Man har derimod ladet dem skrive kommissoriet, som er grundlaget for fremtidens vandløbslov.

- Derudover har man tilsyneladende gjort det som led i en forhandling, hvor man vil stille dem tilfreds, så de lader være med at lægge sag an mod ministeriet og kommunerne.

Enhedslisten kræver at få udleveret hele korrespondancen mellem Bæredygtigt Landbrug, ministeriet og ministeren.

/ritzau/