Færre 15-16 årige eksperimenterer med stoffer

Stoffer som hash, amfetamin og ecstasy er ikke længere så interessant for de helt unge på 15 og 16 år.

Men mens stadig færre unge eksperimenterer med disse stoffer, er der stadig mange, der har prøvet hash, og mange af de 16-34 årige, der har prøvet kokain.

Det viser Sundhedsstyrelsens årsrapport over narkotikasituationen i Danmark og den internationale skoleundersøgelse Espad, der for nylig er gennemført blandt 9.-klasse-elever i Danmark.

I 2015 har godt hver tiende af de unge 15-16-årige, svarende til 13 procent, prøvet at ryge hash, og fem procent har prøvet at ryge det i løbet af den seneste måned op til undersøgelsens gennemførelse.

Det er et fald sammenlignet med 2011, hvor 18 procent havde prøvet at ryge hash. Undersøgelsen viser dog også, at dansk hash solgt på gadeplan er blevet stærkere end nogensinde. Koncentrationen af det euforiserende stof THC i hash er tredoblet på 20 år.

Det viser analyser fra de tre retskemiske afdelinger i Danmark, bearbejdet af Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.

- Hash har som produkt forandret sig markant. Det er en tendens, vi ser i Europa generelt, siger Christian Lindholst, leder ved Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.

Af de 15-16-årige har én procent prøvet amfetamin og ecstasy i 2015. Derudover er lsd blevet mere populært, og der er sket en stigning i antallet af de unge, som har prøvet det, fra 0,7 procent i 2011 til 1,5 procent i 2015.

Men for speciallæge i psykiatri Henrik Rindom, som i mange år har arbejdet med unges rusmiddelforbrug, er det særligt brugen af kokain, der bekymrer.

Ifølge rapporten er det 2,4 procent af mænd og kvinder i alderen 16-34 år, der i 2013 har prøvet kokain inden for det seneste år.

- Det er et stof, man bliver meget hurtigt afhængig af, og derfor er det så farligt, siger Henrik Rindom og forklarer, at de fleste unge møder stofferne, når de begynder at gå til fester.

- Når de unge ser, at andre unge tager det, så vil de også prøve. Derfor er det vigtigt, at der bliver talt om stoffer med de unge. Og her spiller forældrene en vigtig rolle. Det er vigtigt, at forældre taler med deres børn om stoffer, ligesom de gør med alkohol.

Rapporten viser også, at der er flere personer, der i 2014 døde af narkotikarelaterede årsager.

I 2012 og 2013 var tallet henholdsvis 210 og 213, mens antallet er steget til 263 i 2014, og dermed er man tilbage på niveauet fra perioden 1994-2011, hvor tallet lå på omkring 250 dødsfald om året.

I 2011 var der hele 285 narkotikarelaterede dødsfald, fremgår det af Rigspolitiets opgørelse over narkotikarelaterede dødsfald.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip