FAKTA: Det siger de om beskæftigelsesreformen

Skrevet af admin

19/06/2014

Dagens topnyheder

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik sent onsdag en ny beskæftigelsesreform med det mål at skaffe flere ledige et fast job.

Se her, hvordan reformen bliver modtaget:

* Mette Frederiksen, beskæftigelsesminister (S):

- Aftalen er god for de ledige og for de danske virksomheder.

- Vi vil hjælpe de arbejdsløse bedre ved at flytte penge fra meningsløs aktivering til uddannelse og give virksomhederne adgang til bedre arbejdskraft. Fremover vil beskæftigelsesindsatsen tage udgangspunkt i det enkelte menneske.

* Flemming Ibsen, professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet:

- I stedet for at sende de ledige ud i mere eller mindre tilfældige job, satser man på, at de skal i varig beskæftigelse ved at tilbyde dem en uddannelse. Den skal tages inden for de fag, hvor vi ved, at der i fremtiden kommer til at mangle faglærte.

- Politikerne på Christiansborg skal turde slippe kontrollen med jobcentrene, så de selv kan udvikle lokale løsninger. Tør man ikke frisætte kommunerne, vil bureaukratiet fortsætte.

* Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre:

- Venstre har lige fra dag et fastholdt, at der kan findes penge i beskæftigelsessystemet, der er et af verdens dyreste, selv om regeringen stædigt nægtede det.

* Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti:

- Det er vigtigt, at vi har fået konkret jobformidling tilbage i beskæftigelsesindsatsen, sådan at jobcentrene skal hjælpe de ledige med at finde konkrete jobåbninger.

* Majbritt Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening:

- Jeg håber, at Mette Frederiksen har modet til at holde fast. Det handler i bund og grund om at vise mere tillid til jobcentrene og de enkelte medarbejdere.

* Dennis Kristensen, formand for FOA:

- Ledige, som bare gerne vil have et arbejde, slipper af med det pjank og pjat, de ellers er blevet jaget igennem - pipfuglekurser, find din indre ugle og byg et spaghettitårn. Der har vi i virkeligheden hældt ressourcer i kloakken.

- Men der er ingen tvivl om, at det her har handlet om ideologi i stedet for at sikre de ledige de bedste muligheder. Venstre har krævet, at a-kasserne ikke måtte få den opgave, men har jo ikke begrundet sit krav med, at a-kasserne ikke er de mest effektive.

* Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne:

- Vi har nu en aftale på hånden, der ganske vist rummer gode takter, når det handler om at få gang i væksten i Danmark.

- Men som til gengæld ikke giver vores ledige medlemmer den bedste mulighed for at få målrettet hjælp til at komme i arbejde igen.

* Louise Pihl, arbejdsmarkedschef i Dansk Byggeri:

- Arbejdsmarkedet i Danmark hænger sammen, og derfor skal vi også have jobcentrene til at hænge sammen.

- I bygge- og anlægsbranchen er Danmark et stort marked, og ofte er hele Europa arbejdskraftsopland, når store bygge- og anlægsprojekter skal bemandes. Her har vi brug for et meget tæt samarbejde mellem jobcentrene, hvis de skal kunne løfte den formidlingsopgave, som de med reformaftalen igen eksplicit får.

* Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf:

- Det giver endog rigtig god mening at vende bøtten på hovedet i beskæftigelsesindsatsen. I stedet for at have fokus på kontrol af de ledige, er det indlysende rigtigt at afbureaukratisere systemet og fokusere på at sikre, at de ledige har de rigtige kompetencer til at imødekomme virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft.

- Det er og skal være en kernopgave for et beskæftigelsessystem at have fokus på at formidle job og servicere virksomhederne.

/ritzau/