FAKTA: Det ved vi om erhvervsskolereformen

Skrevet af admin

24/02/2014
Efter flere forsinkelser er der en forventning om, at Folketingets partier mandag kan blive enige om en reform af erhvervsskolerne. Ambitionen er, at reformen skal træde i kraft ved årsskiftet. Regeringen fremlagde sit forslag for mere end fire måneder siden. Men de borgerlige partier har meldt ud, at de kun vil indgå et forlig, hvis der indføres adgangsbegrænsning til gymnasiet.Her er hovedindholdet i regeringens udspil: * Frem til 2006 valgte 30 procent af de unge at tilmelde sig en erhvervsuddannelse. I dag er det kun 19 procent. Samtidig er det kun omkring halvdelen, der fuldfører en uddannelse.* Regeringens mål er, at 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 procent i 2025.* Elever skal som minimum have 02 i dansk og matematik for at komme ind på en erhvervsuddannelse.* Der skal oprettes 10. klasse, der er rettet mod erhvervsuddannelserne, for de elever, der ikke kan klare adgangskravene direkte fra 9. klasse.* Erhvervsskolerne skal undervise eleverne, så de udvikles og udfordres på alle niveauer - det omfatter eksempelvis mulighed for at vælge et højniveau-spor.* De dygtigste elever i folkeskolen skal motiveres til at vælge erhvervsuddannelser.* Der skal løbende oprettes nye praktikpladser.* Der skal være en reel uddannelsesgaranti, så unge, der ikke kan få en praktikplads, i stedet får skolepraktik.* Eleverne skal have mindst 26 timers undervisning om ugen.

Dagens topnyheder

Efter flere forsinkelser er der en forventning om, at Folketingets partier mandag kan blive enige om en reform af erhvervsskolerne. Ambitionen er, at reformen skal træde i kraft ved årsskiftet.

Regeringen fremlagde sit forslag for mere end fire måneder siden. Men de borgerlige partier har meldt ud, at de kun vil indgå et forlig, hvis der indføres adgangsbegrænsning til gymnasiet.

Her er hovedindholdet i regeringens udspil:

* Frem til 2006 valgte 30 procent af de unge at tilmelde sig en erhvervsuddannelse. I dag er det kun 19 procent. Samtidig er det kun omkring halvdelen, der fuldfører en uddannelse.

* Regeringens mål er, at 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 procent i 2025.

* Elever skal som minimum have 02 i dansk og matematik for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

* Der skal oprettes 10. klasse, der er rettet mod erhvervsuddannelserne, for de elever, der ikke kan klare adgangskravene direkte fra 9. klasse.

* Erhvervsskolerne skal undervise eleverne, så de udvikles og udfordres på alle niveauer - det omfatter eksempelvis mulighed for at vælge et højniveau-spor.

* De dygtigste elever i folkeskolen skal motiveres til at vælge erhvervsuddannelser.

* Der skal løbende oprettes nye praktikpladser.

* Der skal være en reel uddannelsesgaranti, så unge, der ikke kan få en praktikplads, i stedet får skolepraktik.

* Eleverne skal have mindst 26 timers undervisning om ugen.