FAKTA: Her er Barack Obamas plan for et grønnere USA

USA's præsident, Barack Obama, præsenterede mandag sin regerings Clean Power Plan, der blandt andet går ud på at skære ned på kraftværkernes CO2-udslip.

Her kan du få et overblik over Obamas grønne punkter:

* CO2-udslippet skal reduceres med en tredjedel - 32 procent - frem til 2030 regnet fra niveauet i 2005. Særligt de amerikanske kraftværker skal begrænse udslippet af drivhusgasser.

* Kulkraft er den største energikilde. Den står aktuelt for 39 procent af elproduktionen i USA. Ifølge planen skal den andel sænkes til 27 procent.

* Naturgassen, som i dag står for 30 procent af den amerikanske elproduktion, skal bevares på det nuværende niveau.

* Kulkraften skal erstattes af vedvarende energi. Sol og vind skal på længere sig levere energi til 28 procent af elproduktionen.

* Der skal bygges en grønnere infrastruktur. Præsidenten har blandt andet fokus på transportsektoren, hvor eksempelvis tunge køretøjer som lastbiler og busser skal udlede færre drivhusgasser.

* Der skal ske en reduktion i energispild, som ses både i private hjem, virksomheder og fabrikker. Det skal gøres ved at blive mere energieffektiv.

* Det er op til de enkelte delstater, hvordan de vil nå målene, men planen for mindre CO2-udledning skal ligge klar før september 2016.

Kilder: Det Hvide Hus

/ritzau/

Dagens Gossip