FAKTA: Hvad er brexit?

Brexit er den populære betegnelse for situationen, hvis et flertal af de britiske vælgere ved folkeafstemningen 23. juni beslutter at stemme for Storbritanniens afsked med EU.

* Brexit er en sammentrækning af "British exit", som beskriver en britisk udtræden af EU-samarbejdet.

* Ordet er opstået efter begrebet "grexit", der blev opfundet af et par amerikanske bankanalytikere i 2012 som en sammentrækning af "Greek exit" med henvisning til kriseramte Grækenlands mulige exit fra eurozonen.

* Briterne får en stemmeseddel med et valg mellem at "forblive medlem af Den Europæiske Union" eller "forlade Den Europæiske Union".

* Afstemningen er resultat af premierminister David Camerons forsøg på at imødekomme en udbredt EU-skepsis i den britiske befolkning og lade vælgerne afgøre, om landet skal melde sig ud af EU, eller skal blive i en forandret EU-relation hvor mere magt flyttes fra Bruxelles til London.

* I januar 2013 sagde Cameron i en tale hos finansvirksomheden Bloomberg i London, at "tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik".

* Når "vi har forhandlet os frem til en ny aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser eller at forlade det helt".

* Efter en længere turné til de europæiske hovedstæder for at vinde opbakning til et ændret EU sikrede den britiske regering i februar 2016 en ny aftale med EU-landene.

* Cameron lagde vægt på, at Storbritannien med aftalen aldrig bliver del af "en europæisk superstat", aldrig skal indføre euro som valuta og har fået beskyttelse af britiske velfærdsydelser.

* Hvis folkeafstemningen ender med et flertal for brexit, ventes David Cameron ret hurtigt at aktivere EU-traktatens artikel 50, der siger: "Enhver medlemsstat kan i overensstemmelse med sine forfatningsmæssige bestemmelser beslutte at udtræde af unionen".

* Det vil udløse forhandlinger i op til to år mod et endeligt farvel til EU - medmindre parterne beslutter at forlænge denne periode.

Kilder: The Telegraph, biblioteket i det britiske underhus og Investopedia.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip