FAKTA: Rusland er før rykket ind i eks-sovjetstater

Skrevet af admin

01/03/2014

Dagens topnyheder

Hvad der startede som demonstrationer i Ukraines gader, optrappes nu voldsomt på internationalt niveau.

Det sker, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har fået parlamentets tilladelse til at gribe ind militært i nabolandet, mens Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, har givet ordre til at sætte landets væbnede styrker i kampberedskab.

De seneste dage er situationen i det uroplagede Ukraine blevet sammenlignet med Ruslands håndtering af konflikten i Georgien i 2008, hvor der blev indsat russiske tropper.

Siden Sovjetunionen blev opløst, har Rusland gentagne gange sendt soldater ind i nabostater.

Her kan du se hvor:

* Georgien, 2008.

Georgien angreb i august 2008 landets egen region Sydossetien, hvor separatister havde beskudt georgiske byer. Det blev af Rusland brugt som grund til at invadere og besætte dele af Georgien i en krig, der varede fem dage.

Rusland havde i flere år trænet og udstyret tropper i den separatistiske region Sydossetien.

Konflikten endte med en fredsaftale efter mægling fra EU, og at Rusland anerkendte regionen som selvstændig stat og udstationerede russisk militær.

* Transnistrien, 1992.

En borgerkrig opstod, da Transnistrien ønskede løsrivelse fra Moldova for at tilslutte sig Rusland. Krigen kostede omkring 700 menneskeliv, og Rusland indsatte 3000 tropper for at bevare freden.

Rusland har ikke trukket soldaterne tilbage trods et løfte derom i 1999. Konflikten er i øjeblikket frosset fast, og Transnistriens suverænitet anerkendes ikke internationalt. Ifølge Ruslands forsvarsministerium er der i øjeblikket 400 russiske tropper i regionen.

Tadsjikistan, 1992.

Tadsjikistan erklærede sig uafhængigt efter Sovjets fald i starten af 1990'erne, hvilket medførte, at flere fraktioner bekæmpede hinanden i en borgerkrig, der varede fem år og kostede 150.000 livet.

Rusland kaldte sin rolle for fredsbevarende, men støttede det nuværende regimes krav på magten. Imomali Rahmon har siddet på præsidentposten i den fattigste af de tidligere sovjetrepublikker siden 1992 og genvandt for nylig magten.

Russiske tropper er fortsat udstationeret i det sydlige Tadsjikistan for at bevogte grænsen mod Afghanistan.

/ritzau/AFP