FAKTA: Sanaas verdensarv går tusindvis af år tilbage

Skrevet af admin

13/05/2015

Dagens topnyheder

Konflikten mellem den saudiarabisk-ledede koalition og den shiitiske Houthi-bevægelse i Yemen går hårdt ud over vigtig kulturarv i Yemen, lyder det i en fordømmelse af krigen fra FN's kulturorganisation, Unesco.

Bliv her klogere på hvorfor Sanaa står på listen over verdensarv:

* Sanaas historie strækker sig flere tusinde år tilbage, da byen blev tildelt officiel status i det andet århundrede før vores tidsregning.

* Byen har 103 moskeer i den ældre bydel og 6000 huse fra 11. århundrede. Historisk regnes Yemens hovedstad for at have eksisteret i 2500 år.

* I 1986 blev Sanaa optaget på Unescos liste over kulturarv i 1986.

* Argumenterne for at optage byen på listen er blandt andet, at Sanaa, der ligger i en dal i 2200 meters højde, huser bygninger og tårne, som rejser sig i flere etager smukt dekoreret med geometriske mønstre, skriver Unesco.

* Både kristen og muslimsk historie har tråde til byen - især islams spæde begyndelse.

* Eksempelvis menes moskéen Jami Kabeer at være bygget, mens profeten Muhammed var i live. Moskéen er angiveligt også den første, der er bygget uden for Mekka og Medina.

* Ifølge Unesco har de saudiarabiske bombetogter blandt andet ødelagt dele af den gamle by og har forårsaget alvorlig skade på mange historiske bygninger.

* Unescos direktør, Irina Bokova, siger, at angrebene medført "ødelæggelser på Yemens unikke kulturarv, som er et skatkammer for identitet, historie og erindring - og et enestående vidnesbyrd på den islamiske civilisations bedrifter."

* Knap 200 lande har underskrevet Unescos verdensarvskonvention fra 1972.

* Den forpligter landene til at beskytte de kultur- og natursteder, der optages på listen. Stederne betegnes som uundværlige for verden og skal derfor bevares.

Kilder: Unesco, Den Store Danske Encyklopædi

/ritzau/