FAKTA: Vil du vælge letbane eller jernbane til Billund

Trafikstyrelsen har på baggrund af en politisk aftale om bedre mobilitet fra november 2010 gennemført en forundersøgelse af banebetjeningen af Billund Lufthavn.

* Undersøgelsen viser, at en banebetjening af Billund Lufthavn bør tage udgangspunkt i en østlig linjeføring rettet mod Vejle - enten ved en jernbane eller en letbanemodel.

* En jernbaneløsning har ifølge rapporten en rejsetid på 29 minutter, mens en letbaneløsning fra Vejle har en rejsetid på 23 minutter.

* Anlægsomkostninger for en letbane er cirka 1,2 milliarder kroner, mens omkostningerne til en jernbane er omkring 700 millioner kroner. En eventuel forlængelse til Legoland vil koste omkring 70 millioner kroner. En videre forlængelse til Grindsted vil koste omkring 300 millioner kroner.

* Med to afgange i timen forventes begge modeller i 2030 at have et årligt passagerantal på cirka 600.000 togrejsende. Forlænges banen til Billund By nær Legoland forøges antallet til mellem en million og 1,2 millioner passagerer, hvilket svarer til passagerantallet på strækninger som eksempelvis Svendborgbanen, Grenaabanen og Holbæk-Kalundborg.

* Letbaneløsningen mellem Vejle og Billund er cirka 50 procent længere end jernbaneløsningen mellem Jelling og Billund.

* Forundersøgelsen viser, at letbanen ikke er rentabel i sig selv, men skal have et årligt driftstilskud i størrelsesorden 50 millioner kroner.

Kilde: Trafikstyrelsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip