Flere mindreårige piger søger om abort uden forældrenes samtykke

Som reglerne er i dag, skal unge kvinder under 18 år have samtykke fra deres forældre, for at de kan få foretaget en provokeret abort.

Hvis man af forskellige grunde ikke ønsker, at ens forældre skal vide noget om graviditeten, er det muligt at søge om at få indgrebet foretaget uden tilladelse fra mor og far. 

Det var der sidste år 64 procent flere mindreårige piger i Region Midtjylland, der ansøgte om, i forhold til 2013, viser en netop udgivet årsrapport fra regionen.

Antallet af ansøgninger steg fra 192 i 2013 til 230 i 2014. 

Mila Kim er afdelingslæge og lægefaglig ansvarlig for Abortsamrådssekretariatet i Region Midtjylland. Hun mener, at der er god grund til at holde skarpt øje med udviklingen i tallene.

- Det er væsentligt at holde øje med, at det ikke bliver en tendens. De unge kvinder, som ansøger om abort uden deres forældres vidende, står ofte i en svær situation, fordi de ikke har et netværk, som de kan betro sig til. Derfor har vi ekstra fokus på det, siger hun til Dagens.dk.

Årsrapporten beskæftiger sig ikke med årsagerne til stigningen, men ifølge Mila Kim er ansøgerne ofte piger, som har haft en opvækst præget af omsorgssvigt.

- Det kan være, at de har dårlige relationer til deres forældre. Men det kan også være piger, som har et spinkelt netværk og har svært ved at fortælle deres forældre, at de er blevet gravide, fordi det kan give konflikter i familien.

Antallet af aborter blandt 15 til 19-årige er ikke steget de senere år. En stigning i antallet af graviditeter blandt mindreårige piger kan derfor ikke forklare det voksende antal ansøgninger om abort uden forældresamtykke.

Læs også: Ny dansk forskning: Madpapir og regntøj kan øge risikoen for abort med 16 gange

- Det skyldes muligvis, at flere i er blevet opmærksomme på og oplyst om, at denne særlige mulighed er tilstede, siger Mila Kim. 

I 2013 blev der ifølge Danmarks Statistik på landsplan gennemført 2.206 provokerede aborter på piger mellem 15 og 19 år.

Mila Kim håber, at det bliver undersøgt nærmere, hvad der ligger bag stigningen i antallet af piger, som ikke ønsker at fortælle deres forældre, at de er gravide.

- Når de søger om at få abort uden forældresamtykke, så er de på mange områder pressede rent socialt eller psykisk. Derfor kunne vi godt tænke os at blive klogere på årsagerne, så vi kan blive bedre til at forebygge, at pigerne overhovedet kommer ud i denne situation, siger hun.

Der blev kun givet en enkelt afslag i 2014 på henvendelser om abort uden forældresamtykke.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip