Flygtningestrøm til græske øer stilner af efter EU-aftale

En gruppe tyrkiske embedsmænd ankom mandag til Lesbos for at hjælpe med at implementere en ny aftale mellem EU og Tyrkiet, som blev godkendt på et topmøde i Bruxelles fredag.

Aftalen, der trådte formelt i kraft søndag, skal stoppe hovedruten over Balkan for migranter og flygtninge, efter at de sidste år ankom over en million til EU.

Ifølge aftalen skal alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer efter midnat natten til søndag, sendes retur til Tyrkiet. Aftalen har umiddelbart ført til, at flygtningestrømmen er stilnet af, siger iagttagere på Lesbos.

Men mindst 1662 flygtninge og migranter er kommet til græske øer tæt på Tyrkiet, efter at EU og Tyrkiet indgik den skelsættende aftale.

- Halvdelen af de ankomne - 830 - ankom til Chios og 698 andre ankom til Lesbos. Begge øer ligger i den nordøstlige del af Det Ægæiske Hav tæt på Tyrkiet, skriver den græske krisekoordinationsgruppe Somp.

- Den fortsatte indstrømning "skaber et problem", siger talsmanden for det græske panel, Giorgos Kyritsis.

Aftalens mål er at stoppe strømmen af irregulær migration via Tyrkiet til Europa. Det sagde EU-præsident, Donald Tusk, efter topmødet.

EU og Tyrkiet siger, at der ikke bliver tale om massetilbagesendelser, men at returrejser vil ske efter individuel bedømmelse af hver enkelt sag og med ankemulighed, alt sammen ifølge parterne i fuld overensstemmelse med internationale love og EU-lovgivning.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip