FN-chef opfordrer til solidaritet med syriske flygtninge

Skrevet af admin

30/03/2016

Dagens topnyheder

Alle lande må vise solidaritet med de mange syriske flygtninge og acceptere, at så mange som 480.000 har brug for genbosættelse over de næste tre år.

Sådan siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, under åbningen af den internationale konference i Genève om syriske flygtninge.

- Det her kræver langt mere global solidaritet, siger han med henvisning til de FN-ledede bestræbelser på at afslutte fem års borgerkrig i Syrien, der har dræbt 250.000 mennesker og drevet næsten fem millioner mennesker ud af landet.

FN sigter mod at genbosætte omkring 480.000 syriske flygtninge inden udgangen af 2018. Det svarer til omkring ti procent af alle de syriske flygtninge, der lige nu befinder sig i Syriens nabolande Tyrkiet, Libanon, Jordan og Irak.

Ifølge Ban Ki-moon er det nødvendigt, at alle tænker i alternative løsninger for at skabe plads til de mange flygtninge.

- Disse løsninger kan omfatte genbosættelse eller humanitær adgang til familiesammenføringer, arbejde eller studiemuligheder, siger FN-chefen.

Chefen for FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Filippo Grandi, påpeger samtidig, at flygtningene står over for stadig større udfordringer i bestræbelserne på at finde sikkerhed:

- Vi må finde en mere human, retfærdig og organiseret måde at håndtere denne krise på. Og det kan kun lade sig gøre, hvis det internationale samfund står sammen, siger han.

- Hvis Europa skulle tage imod det samme antal flygtninge som Libanon i forhold til antal flygtninge per indbygger, så skulle Europa have taget imod 100 millioner.

Det er UNHCR, der er vært for onsdagens konference, der har fokus på flygtninge fra Syrien.

Konferencen kommer i kølvandet på en donorkonference i London i februar, hvor verdens ledere rejste over 11 milliarder dollar, svarende til over 70 milliarder kroner, til Syrien.

/ritzau/Reuters