FN gir hollænder ansvar for Syriens våbenlagere

Skrevet af admin

16/10/2013

Dagens topnyheder

Det bliver hollænderen Sigrid Kaag, der får ansvaret for at udrydde Syriens kemiske våben, lyder det fra FN onsdag.

Samtidig siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at han optrapper bestræbelserne på at indkalde til en syrisk fredskonference.

I den forbindelse sender han FN's særlige udsending, Lakhdar Brahimi, til landet for at tale med højtstående embedsmænd. På et pressemøde siger Kaag, at hun er stolt over udnævnelsen.

- Jeg er dybt beæret og ydmyg over at blive betroet med denne meget komplekse og udfordrende opgave, siger Kaag.

Vicegeneralsekretær Sigrid Kaag, der taler arabisk og har bred erfaring med Mellemøsten, skal stå i spisen for en FN-organisationen Forebyggelse af Kemiske Våben med henblik på at fjerne Syriens kemiske våben.

Omkring 60 eksperter er allerede ved at demontere Syriens våbenproduktion og kemiske fabrikker.

Syrien ligger inde med omkring 1000 tons kemiske gasser, der skal destrueres, og en nedrustning på dette niveau er aldrig før gennemført i krigstid.

Derfor er det heller ikke ligefrem optimistiske toner, der lyder fra FN's generalsekretær.

- Vi har ingen illusioner om de kommende udfordringer.

- Situationen i Syrien er fortsat farlig og uforudsigelig. Samarbejdet mellem alle parter i Syrien er påkrævet, siger Ban Ki-moon.

Der har været diskussioner om, hvordan Syriens berygtede, kemiske våben skal destrueres. For nylig meldte Norges udenrigsministerium ud, at landet skal bistå med at afvikle våbnene.

Det er angiveligt USA og Rusland, der har spurgt Norge, om det vil hente de kemiske våben ud af Syrien og destruere dem på norsk jord.

Anmodningen kom i forbindelse med FN's topmøde i New York for nylig, og den er blevet gentaget på flere niveauer.

/ritzau/