Førende britisk EU-modstander ser kæmpechance for nej

Aldrig før har chancen for, at de britiske vælgere stemmer deres land ud af EU, været større end lige nu.

Det mener i hvert fald den største britiske EU-modstander, Nigel Farage, der leder det britiske EU-modstanderparti, Ukip, og samtidig er medlem af Europaparlamentet.

- Jeg tror, at chancen for, at vi stemmer os ud, lige nu er større end nogen sinde før. Som tingene står lige nu, siger Nigel Farage til Ritzau midt under EU-topmødet i Bruxelles.

Efterhånden som de ankom til EU-topmødet, sagde den ene leder efter den anden, at de er lodret imod premierminister David Camerons krav om at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år.

Til gengæld er der mere velvilje over for de øvrige britiske krav. De handler om at sikre, at landene uden for eurozonen ikke diskrimineres, at forbedre EU's indre marked yderligere til gavn for konkurrenceevnen og at styrke EU-landenes nationale suverænitet.

Nigel Farage mener, at Cameron skal have "noget markant" for at vinde den folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU, som premierministeren har lovet briterne inden udgangen af 2017.

- Som en mulighed for, at det britiske parlament kan nedlægge veto mod EU-love under ekstraordinære omstændigheder, og at man først kan få velfærdsydelser efter fire år, siger Nigel Farage og tilføjer:

- Hvis han får det, så tror jeg, han vinder. Men det tror jeg ikke, han får.

Ifølge Nigel Farage hader en tredjedel af den britiske befolkning EU, og en tredjedel kan godt lide EU. Og så kan en tredjedel ikke lide EU, som det er, men de vil kunne overbevises om at stemme ja, hvis Cameron får de rigtige reformer trumfet igennem.

Den kamp har den britiske premierminister torsdag aften kastet sig ud i på EU-topmødet i Bruxelles. Her har han den første direkte diskussion ansigt til ansigt med de 27 andre EU-ledere om sine krav til reformer af EU-samarbejdet.

/ritzau/

Dagens Gossip