Forskere blev presset af embedsmænd bag landbrugspakke

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

Regeringens landbrugspakke blev til under langt mere usædvanlige forhold end hidtil beskrevet.

Ifølge Berlingske følte de uvildige forskere, der skulle levere de bagvedliggende beregninger og analyser til pakken, sig således udsat for et massivt pres fra embedsmænd for at lave beregninger, der kunne legitimere regeringens politik om mere gødning i naturen.

Det viser en gennemgang af interne e-mail, som blev udvekslet mellem forskere og embedsmænd, og som i sidste uge blev fremlagt for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Ifølge Berlingske afviste forskerne igen og igen at foretage bestemte beregninger, da de ikke havde tilstrækkeligt fagligt grundlag, eller fordi embedsmændenes regnemetoder var tvivlsomme.

Samtidig fortæller de to forskere fra Aarhus Universitet, som på vegne af forskerne stod for den primære korrespondance med embedsmændene, at trykket var højst usædvanligt.

Karen Timmermann, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der især har regnet på, hvor meget mere kvælstof havmiljøet kan tåle, siger til Berlingske:

- Jeg har aldrig før oplevet at blive udsat for sådan et pres fra embedsværket i forbindelse med udførelsen af en opgave for en offentlig myndighed.

Hun bakkes op af Poul Nordemann Jensen, chefkonsulent ved Aarhus Universitet og en af hovedforfatterne bag flere af de centrale videnskabelige rapporter om landbrugspakken.

- Jeg kan ikke umiddelbart mindes tidligere at have oplevet embedsfolk så vedholdende give udtryk for ønsker til vores arbejde, siger Poul Nordemann Jensen.

Ifølge Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er embedsmændenes ageren på kant med reglerne.

- Det ser ud, som om forskerne er blevet presset ud over det, som er lovligt i forhold til reglerne for embedsmænds pligter til at levere fagligt forsvarlige svar til en minister, siger han til avisen.

Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, mener, at de nye oplysninger viser, hvordan ministeren med sit ministerium har gjort alt, hvad de kunne for at få landbrugspakken til at fremstå grøn.

- Både befolkningen og Folketinget skal have tillid til, at både embedsmænd og forskere bevarer fagligheden og ikke fordrejer og manipulerer virkeligheden, skriver hun i en e-mail til Ritzau.

/ritzau/