Forskere: E-cigaretter kan give popcorn-lunger

I en ny undersøgelse har forskere testet indholdet i 51 førende mærker af e-cigaretter.

Forskerne opdagede, at 75 procent af e-cigaret-væskerne indeholdt stoffet diacetyl; et smagsstof, som er blevet forbundet med lungesygdommen bronchiolitis obliterans – også kendt som popcorn-lunger, skriver amerikanske Harvard University i sin universitetsavis Harvard Gazette, ifølge Videnskab.dk

- Fordi de fleste af de sundhedsmæssige bekymringer om e-cigaretter har fokuseret på nikotin, er der stadig meget, vi ikke ved om e-cigaretter. Udover at indeholde varierende niveauer af det vanedannende stof nikotin, kan de også indeholde andre kræftfremkaldende kemikalier, såsom formaldehyd, og som vores undersøgelse viser, smagsstof-kemikalier, som kan give lungeskade, siger professor David Christiani ifølge Harvard Gazette.

Diacetyl er godkendt som smagsstof i fødevarer i EU, men tidligere forskning har vist, at stoffet kan være forbundet med lungesygdom, når det bliver inhaleret,skriver Videnskab.dk. 

Navnet popcornlunger opstod, fordi arbejdere, som inhalerede smagsstoffet diacetyl på popcorn-fabrikker, tilsyneladende udviklede lungesygdommen af diacetyl-dampene.

Flere andre undersøgelser har tidligere fundet smagsstoffer i e-cigaretter, som potentielt set kan være kræftfremkaldende eller sundhedsskadelige på anden vis.

Ifølge forskning.no har et andet nyt, amerikansk studie også netop påvist, at der er frie radikaler i dampen, som inhaleres med e-cigaretter.

Frie radikaler er små molekyler, som – hvis de optræder i for store mængder – kan skade cellerne i kroppen og bidrage til udvikling af sygdomme som kræft, skriver forskning.no.

Forskerne kan ud fra det nye studie ikke fastslå, om de frie radikaler i e-cigaretdampen er sundhedsskadelige.

Der foregår i øjeblikket en heftig debat mellem forskere om, hvorvidt det bør anbefales at kvitte smøgerne til fordel for e-cigaretter. Ifølge en ekspertvurdering udført for de britiske sundhedsmyndigheder, er det langt mindre farligt at dampe e-cigaretter end at ryge.

Dagens Gossip