Forsvarsekspert: Taliban lever i en fantasiverden

Taliban lever i en fantasiverden, og oprørernes chancer for at opnå deres mål, efter at de vestlige styrker er trukket ud af Afghanistan, er ekstremt små, vurderer en militær ekspert fra den anerkendte sikkerhedspolitiske tænketank Iiss i London.

- De afghanske sikkerhedsstyrker har "fuldt og helt" kontrol over oprøret, siger Ben Barry, som er brigadegeneral og specialist i landkrig ved Det Internationale Institut for Strategiske Studier i den britiske hovedstad.

- De afghanske sikkerhedsstyrker burde være i stand til at beskytte præsidentvalget den 5. april. Men med 11 opstillede kandidater er det vanskeligt at sige, om overgangen til et nyt styre vil ske uden problemer, siger Barry og fremhæver videre:

- Talibans militære offensiv i 2013 slog fejl. Militsens angreb på Kabul havde politisk betydning, men meget lidt betydning for den sikkerhedspolitiske situation.

- Vi ser nu, at de afghanske sikkerhedsstyrker helt igennem har kontrol over, hvad de skal gøre mod oprøret og for sikkerheden i Afghanistan, siger han i tænketankens hovedkvarter, hvor den årlige rapport netop er blevet offentliggjort.

Ifølge Ben Barry er det regeringsstyrkerne, som har vundet militært terræn i ly af Nato-styrkernes indsats, og militærets evne til at bevare kontrollen bliver bedre og bedre.

- Den mest sandsynlige sikkerhedsmæssige situation den 1. januar 2015 efter en fuldstændig overgang er, at vi vil se en situation som den i dag, pointerer han.

Barry, som havde kommandoen over Natos styrker i Bosnien, siger, at alliancen er dybt bekymret over, at den afghanske præsident, Hamid Karzai, afviser at underskrive en bilateral sikkerhedsaftale med USA.

Aftalen ville betyde, at 10.000 amerikanske soldater kan forblive i landet, efter at Nato trækker sig ud i december.

- På lang sigt er dette en betydelig risiko for Afghanistans sikkerhed og stabilitet, betoner han.

Den britiske brigadegeneral mener dog, at Taliban stadig tror på deres egen propaganda:

- Nylige handlinger udført af Taliban tyder på, at de lever i en fantasiverden.

- Det vil blive svært at komme Taliban helt til livs, når man tænker på narkotikasmuglingen og korruptionen, men der er meget små chancer for, at Taliban kan opnå deres militære mål, siger Barry og pointerer videre:

- Hvis Afghanistan efter 2015 er i stand til at danne en sammenhængende regering og opretholde hærens, politiets og efterretningstjenesternes kapacitet, så vil chancerne for, at Taliban når deres mål, forblive ekstremt små.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip