Fransk minister: EU skal organisere sig bedre mod terror

I et opråb til Europas ledere efter angrebene fredag aften siger den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, at det er på tide at "vågne op og blive organiseret" med henblik på at håndtere terrortruslen.

- Alle må forstå, at det haster, at Europa vågner op og organiserer sig selv og forsvarer sig selv mod terrortruslen, siger Bernard Cazeneuve torsdag på et pressemøde.

Desuden siger han videre, at Frankrig ikke modtog informationer fra andre europæiske lande om, hvor islamisten Abdelhamid Abaaoud befandt sig.

Abaaoud menes at være hjernen bag angrebene fredag og er blevet identificeret som en af de dræbte under politiaktionen i Paris-bydelen Saint-Denis onsdag.

Han blev dræbt, da politiet angreb den bygning, hvor han holdt sig skjult. Ifølge Cazeneuve, har Abaaoud stået bag fire ud af seks forpurrede angreb siden foråret.

129 mennesker mistede livet, da radikale islamister fredag aften og natten til lørdag angreb det nationale stadion, Stade de France, flere barer og restauranter i centrum af Paris og et spillested med op mod 1500 mennesker.

Franske myndigheder mente, at 28-årige Abaaoud var i Syrien, hvor han har pralet af at planlægge angreb på Vesten.

Derfor rejser hans tilstedeværelse i Frankrig flere foruroligende spørgsmål om grænsesikkerheden og udvekslingen af oplysninger mellem lande, som er medlem af Europol.

Islamisten var efterlyst internationalt af Belgien, hvor en domstol i juli idømte ham 20 års fængsel in absentia for at rekruttere jihadister til Islamisk Stat.

Først 16. november - tre dage efter angrebene - indikerede en sikkerhedstjeneste uden for Europa at "man havde kendskab til hans tilstedeværelse i Grækenland".

Den franske præsident, François Hollande, talte torsdag i telefon med sin amerikanske kollega, Barack Obama, hvor de blandt andet diskuterede efterforskningen og krisen i Syrien.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip