Hague: Atomaftale med Iran er i sigte

Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, siger søndag, at drøftelserne om Irans atomprogram kunne føre til en aftale i løbet af de kommende få uger, på trods af de mislykkede forhandlinger i Genève.

- På spørgsmålet om, hvorvidt det vil ske i løbet af de kommende få uger, er svaret, at det er der gode muligheder for. Der er et aftaleudkast på bordet, og det er absolut muligt, siger Hague til det britiske tv-selskab BBC.

- Men der er tale om formidabelt vanskelige forhandlinger. Så jeg kan ikke sige, hvornår de vil blive afsluttet, tilføjer han.

Det lykkedes efter tre dages intense forhandlinger ikke for Iran og de seks stormagter, Storbritannien, USA, Frankrig, Rusland, Kina samt Tyskland, at nå frem til en aftale om fremtiden for Teherans atomprogram.

Det passer Israel, der ser Iran som en af sine hovedfjender, overordentlig godt. Landets premierminister, Benjamin Netanyahu, siger søndag, at Israel vil gøre alt for at forhindre stormagterne i at lave en aftale om Irans atompolitik.

Netanyahu siger, at han har talt med lederne af fem af de seks stormagter, der har forhandlet med Iran, og forklaret dem, at den forestående aftale var dårlig og farlig.

- Jeg foreslog, at de ventede. Jeg håber, at de når frem til en god aftale, og vi vil gøre alt, hvad der står i vor magt for at overbevise verdens stormagter om at undgå en dårlig aftale, siger Netanyahu i en kommentar, der er udsendt fra hans kontor.

Med til historien hører, at Iran ikke agter opgive sit atomprogram, og at landets ret til at berige uran er absolut og vil aldrig blive fraveget ifølge den irakiske præsident Hassan Rouhani.

- Den iranske forhandlingsdelegation optrådte rationelt og taktfuldt, men der er grænser, som ikke må krydses, og det er vores internationale rettigheder og nationale interesser, siger Rouhani ifølge nyhedsbureauet Isna.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip