Halal: EU-politikere kræver mærkning af rituelt slagtet kød

Det er Dansk Folkepartis medlem af Europa-parlamentet, Morten Messerschmidt, der forlanger mærkning af kød, der er slagtet på rituel vis.

Sammen med 11 andre politikere i parlamentet, har han fremsat en erklæring om, at EU skal indføre en obligatorisk mærkning af kødet, skriver Jyllands-Posten.

- Jeg har fremlagt en skriftlig erklæring, så vi som forbrugere ved, hvad vi køber, siger Morten Messerschmidt.

Fakta og video: Er halal-slagtning dyremishandling?

Erklæringen indeholder blandt andet formuleringer om, at "kød fra rituelt slagtede dyr indgår i den almindelige fødevareproduktion, og en mærkning af kød fra rituelt slagtede dyr kan give forbrugerne information, så de kan vælge ud fra højere dyreetiske standarder".

Morten Messerschmidt og de øvrige politkere vil have en mærkning til, at omfatte blandt andet den muslimske halalslagtning og den jødiske schæchtning.

For at politikerne kan komme videre med kravet kræves det, at mindst halvdelen af de 766 medlemmer i Europa-parlamentet skriver under.

Blandt andet SFs Margrete Auken afviser dog at skrive under. Mens socialdemokraten Christel Schaldemose bakker op.

Her er reglerne: Tilladt at slagte halal i Danmark uden bedøvelse

- Forståeligt nok er forbrugerne optaget af mærkning om slagtemetoder. Nogle af religiøse årsager. Andre af dyreetiske årsager. Vi ønsker ikke at blande os i bevæggrunde, men vi mener, det er vigtigt, at forbrugerne får besked, siger Christel Schaldemose til avisen.

Tal fra EU viser i øvrigt, at man i 2010 i Belgien slagtede 75 procent af køerne uden bedøvelse, men det tilsvarende antal i Irland  lå på omkring hver tredje kreatur. Netop Irland importerer Danmark meget oksekød fra.

Hvad mener du - er en obligatorisk mærkning en god idé?

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip