Husk at trække vejret: For meget computertid kan føre til skærm-apnø

Skrevet af Lotte Sørensen

13/03/2014

Dagens topnyheder

Vi vidste godt, at det er sundere at løbe end tur end at tilbringe tid foran skærmen. Men sundhedskonsekvenserne rækker meget længere end det.

De fleste trækker vejret meget overfladisk foran skærmen, mens nogle helt glemmer at trækker vejret. Det kaldes på engelsk screen apnea, hvilket betyder skærm-apnø. Det skriver news.com.au.

Dermed får vi meget mindre ilt til hjernen.

Begrebet skærm-apnø blev opfundet af Linda Stone, der tidligere har arbejdet hos både Apple og Microsoft. Hun opdagede hos sig selv i 2007. Siden begyndte hun at undersøge andre, der brugte meget tid foran skærmen. Ifølge hendes undersøgelse lider omkring otte procent af os af søvn-apnø. 

Læs også: Advarsel: Smartphone før sengetid giver tømmermænd

Det kommer blandt andet af, at vi har tendens til at falde sammen foran computeren, og sådan er det svært at trække vejret ordentligt. Når vi så ikke får ilt nok til hjernen, begynder vi at få lyst til sukkerholdige snacks for at få et skud energi.

En anden konsekvens ved den megen tid foran skærmen er såkaldt presence shock - altså nutidschok. På Facebook, Twitter og nyhedssites er vi så fokuseret på nuet, at den konstante strøm af informationer stresser os.

Så hvis du stadig sidder foran skærmen: Sluk og kom ud i det gode vejr!

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med