Island EM-debuterer med uafgjort mod Ronaldo og co.

15/06/2016

Island er på tavlen ved EM i Frankrig.

I sin første kamp i slutrunderegi nogensinde lykkedes det for det islandske fodboldlandshold at kæmpe 1-1 hjem mod Portugal og stjernespilleren Cristiano Ronaldo.

I store dele af kampen var Island ellers presset i bund, og Portugal havde chancer til at vinde en komfortabel sejr. Men Island holdt sig inde i kampen og udlignede kort efter pausen.

På heroisk fight lykkedes det at få et point i gruppe F, som Ungarn meget overraskende fører efter sejren på 2-0 over Østrig tidligere tirsdag.

Island var tæt på at få en regulær drømmestart med mål allerede efter tre minutter. Swansea-spilleren Gylfi Sigurdsson slap igennem i venstre side, men trods en god position afsluttede han for svagt på målmand Rui Patrício, der kunne parere forsøget.

Hurtigt satte portugiserne sig på initiativet, mens Island forsøgte at stå imod ved at stå godt organiseret. Der var dog huller at finde i den islandske opdækning.

Efter 20 minutter serverede Cristiano Ronaldo et indlæg fra venstre, og på midten stod Nani helt udækket. Hans hovedstød fra få meter ramte dog den islandske keeper Hannes Thór Halldórsson, der lidt heldigt kunne notere sig mesterredningen.

Kort efter var et rent Real Madrid-samarbejde tæt på at udløse føring. Pepe fandt med en dyb stikning Ronaldo, som atypisk for ham fik dårligt træf på bolden i fri position.

Efter 31 minutter gik den ikke længere. Islands forsvarsspillere blev igen spillet tynde, og fra højre side kunne André Gomes nemt finde Nani, der fra klos hold ikke svigtede denne gang. 1-0 til favoritten.

Der var chancer til at øge føringen, mens Island forsøgte sig ved standardsituationer. Uden succes.

Portugal dominerede efter pausen, og 2-0 lurede lige om hjørnet, tænkte man. Og så ud af det blå kom Island tilbage.

Jóhann Berg Gudmundsson sendte et perfekt indlæg mod bageste stolpe, og da de portugisiske midterforsvarere gik galt af bolden, kunne Birkir Bjarnason uhindret helflugte udligningen i nettet efter 50 minutter.

Det gav Island mod på mere, og i fortsættelsen havde Island optræk til flere muligheder. Portugal virkede en smule rystet. Og frustreret. Pepe lod det komme til udtryk, da han sparkede ud efter en islænding. Han slap for straf.

Som halvlegen skred frem, lagde Portugal dog presset, som illustrerede, at et point ikke var tilfredsstillende. Uafgjort passede derimod Island fortrinligt.

Fem minutter før tid fik Ronaldo så chancen, der burde have udløst sejrsmålet. Men hans hovedstød i fri position var lige til at plukke for målmanden.

Nærmere kom Portugal ikke, og så kunne Island juble over en ny fodboldoverraskelse.