Israelsk spion løslades efter årtiers fangenskab i USA

Det ser nu ud til, at spionen Jonathan Pollard, 60 år, bliver løsladt fra fængsel i USA efter 30 års fangenskab.

Det siger Pollards advokat ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Pollard er amerikansk statsborger og tidligere efterretningsanalytiker i den amerikanske flåde. I 1985 blev han anholdt og idømt op til livsvarigt fængsel for at spionere for Israel.

Israel med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har flere gange arbejdet på at få ham udleveret, hvilket USA imidlertid pure har nægtet.

Meldingen om Pollards løsladelse kommer i kølvandet på atomaftalen mellem Iran og USA og verdens øvrige stormagter - en aftale, der i aller højeste grad er faldet Israel for brystet.

USA's udenrigsminister John Kerry afviser imidlertid, at løsladelsen af Pollard skal ses i sammenhæng med atomaftalen, og at den skulle være en form for kompensation til Israel.

Ifølge Pollards advokat, skal hans klient som led i sin løsladelse opholde sig i USA i fem år, men USA's præsident Barack Obama kan - hvis han ønsker det - tillade Pollard at flytte til Israel inden da, skriver Reuters.

Pollards støtter har hævdet, at han er blevet straffet for hårdt, fordi Israel og USA er allierede, og at klassificerede informationer derfor ikke har gjort USA skade.

Men ifølge Business Insider, har en tidligere kollega til Pollard, eksspionen Rafi Eitan, i 2006 udtalt, at Pollard gav ekstremt gode og præcise informationer til israelerne om amerikanske statshemmeligheder.

Pollard har selv i 1997 udsendt en offentlig undskyldning, hvor han beder om løsladelse, og omtaler sit dårlige helbred med diabetes og for højt blodtryk.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip