Japan øger sit forsvarsbudget: Vil købe droner og ubåde

Militæret i Japan får masser af penge til at gå på indkøb med de kommende år. Den borgerlige regering er tirsdag blevet enig om at øge militærets budgetter for de næste fem år.

Meddelelsen kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Japan og Kina er på et lavpunkt. Blandt andet på grund af en strid om retten til en ubeboet gruppe øer.

Premierminister Shinzo Abes regering har afsat 24.700 milliarder yen (cirka 1300 milliarder kroner) på forsvarsbudgetterne for 2014 til 2019. Pengene skal blandt andet bruges til at købe droner, undervandsbåde, troppefartøjer og kampfly.

Indkøbslisten er led i regeringens bestræbelser på at normalisere militæret i Japan, der siden nederlaget i Anden Verdenskrig udelukkende har haft som opgave at være i stand til at forsvare landet.

Japan har en pacifistisk grundlov, der forbyder brug af magt i internationale konflikter.

De øgede budgetter er ledsaget af nye retningslinjer for forsvaret. Blandt andet skal der lanceres en "dynamisk fælles forsvarsstyrke", som skal sikre et forbedret samarbejde mellem de tre værn - land, luft og til søs - i tilfælde af "farer".

"Kina forsøger at ændre de gældende forhold i luften og havområderne i Det Østkinesiske Hav og Det Sydkinesiske Hav samt andre område baseret på deres egne antagelser, som ikke er forenelige med den etablerede internationale orden", hedder det i regeringens sikkerhedsstrategi.

De næste fem års udvidelse af militærbudgettet er et opgør med de foregående mange års politik, hvor Japan har skåret ned på sine forsvarsudgifter.

I indeværende finansår, der begyndte i april, er der gjort plads til en lille stigning på 0,8 procent i budgettet. Det er den første forøgelse af de militære udgifter i 10 år.

Premierminister Shinzo Abe siger desuden, at hans regering vil genoverveje Japans forbud mod våbeneksport.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip