Japan og Sydkorea afslutter betændt sag om sexslaver

Skrevet af admin

28/12/2015

Dagens topnyheder

Japan og Sydkorea indgår en skelsættende aftale om Anden Verdenskrigs sydkoreanske sexslaver.

Hvis Japan lever op til aftalen, så er den "endelig og uomstødelig", siger Sydkoreas udenrigsminister, Yun Byung-Se, efter forhandlinger med sin japanske kollega, Fumio Kishida.

Under krigen blev sydkoreanske kvinder tvunget til sex med japanske soldater. Det skete i militært regi, hvor kvinder blev indespærret og tvunget til sex med soldaterne.

Den japanske regering føler "et dybt ansvar" over for disse kvinders skæbne, siger Kishida.

- Som premierminister for Japan har premierminister (Shinzo) Abe igen udtrykt sin inderligste undskyldning og anger over for alle de kvinder, der som "komfort-kvinder" oplevede så megen lidelse og blev påført psykologiske og fysiske skader, der ikke kunne kureres, siger den japanske minister.

Der findes ikke noget eksakt tal for, hvor mange der blev tvunget til sex med japanske soldater. Emnet har i årtier været tabubelagt også blandt ofrene. Der er kun 46, som har vedkendt sig at have været sexslaver, der stadig er i live.

Det skønnes, at Japan under krigen tvang op mod 200.000 kvinder til at være sexslaver i de japansk-besatte lande i Fjernøsten, og en meget stor del var sydkoreanske kvinder.

Japans uvilje gennem mange årtier til at anerkende sit ansvar for krigsforbrydelser, herunder sexslaver, har konstant ført til alvorlige spændinger i forholdet til Sydkorea, Kina og andre tidligere japansk-besatte lande.

Det vigtigste krav fra disse lande har været, at Japan anerkender sit historiske ansvar og de krigsforbrydelser, som det påførte andre.

Med mandagens aftale skal Japan afsætte 56 millioner kroner til en fond, som skal hjælpe de misbrugte kvinder og bidrage til at genskabe disse kvinders ære og værdighed. Men det understreges, at der ikke er tale om erstatning.

Avisen New York Times skriver, at det med mandagens aftale ikke står klart, om Japan påtager sig et juridisk eller et moralsk ansvar for forbrydelserne mod de sydkoreanske kvinder.

Japan og Sydkorea er USA's nærmeste allierede i Fjernøsten, og meget peger på, at den amerikanske regering har presset på for at nå aftalen.

/ritzau/Reuters