Kan være ulovligt: Gør du også dette på Facebook?

En mistænkelig varevogn på villavejen, der kører langsomt forbi - eller mystiske personer, der holder øje med gadens postkasser og kigger ind af vinduerne.

Mange kan være fristet til at smide et billede på Facebook med en advarsel til naboerne om at være opmærksomme.

Men tænk dig godt om først, for du kan hurtigt komme til at overtræde loven, selvom du handler i god tro, lyder advarslen fra politiet ifølge DR Nordjylland.

- Hvis man kommer til at videregive oplysninger, som er uberettiget, hvor det viser sig, at det er en bil, der rent faktisk ikke foretager sig noget ulovligt, så kan det efter omstændighederne være strafbart at videregive billeder, siger Rune Vestergaard, politifuldmægtig ved ledelsessekretariatet i Nordjyllands Politi.

I juli lagde Belinda Wilquin fra Klarup et billede op at en bil, der kørte langsomt rundt på vejene omkring hendes hus.

- Jeg kigger ud af mit køkkenvindue og ser en bil, der holder udenfor. Der sidder en kvinde med en blok og kigger på mit hus og mit postkasse og skriver nogle ting ned, fortæller Belinda Wilquin til DR Nordjylland.

Hun tog et billede og delte dete det i en gruppe på Facebook for Klarup-borgere.

Da hun lagde billederne op, gjorde hun sig faktisk ikke nogen overvejelser om, at hun selv kunne risikere at blive anklaget for falsk anklage.

Hun ville bare advare naboerne hurtigst muligt i tilfælde af, at det var kriminelle, der var på færde, skriver DR Nordjylland.

Men selvom man bare vil hjælpe andre på vejen, så kan man ikke vide, hvordan andre opfatter ens opslag på det sociale medie.

Derfor skal man ifølge politiet kun lægge billeder ud, når mistanken er "tilpas konkret".

- Hvis man er i tvivl, om der foregår noget strafbart, så vil vi hellere, at man ringer til politiet, lyder rådet fra politifuldmægtig Rune Vestergaard.

- Vi er glade for, at borgerne hjælper hinanden med at holde øje med husene, når man er på ferie, med mistænkelige biler med videre. Men det er et område, hvor man skal tænke sig godt om, inden man lægger noget op på de sociale medier, siger politifuldmægtig Rune Vestergaard.

Følg Dagens Politirapport for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip