Kø til psykiatrisk behandling er blevet væsentligt kortere

Skrevet af admin

31/03/2016

Dagens topnyheder

Folk med psykiske lidelser skal de fleste steder i landet vente i kortere tid på at komme i behandling, end de skulle for et år siden.

Det viser en ny årsopgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

I 2015 faldt ventetiden på landsplan med henholdsvis ti dage for voksne og otte dage for børn og unge i forhold til året forinden.

Voksne skulle vente 25 dage på første kontakt med sygehuset, mens børn og unge i gennemsnit skulle vente 22 dage.

- Ethvert fald i ventetiden i sundhedsvæsenet er naturligvis positivt, og jeg er glad for, at udviklingen samlet set går den rette vej. Det viser, at de initiativer, som vi i de senere år i fællesskab har taget for at få løftet psykiatrien, også har en effekt, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i pressemeddelelsen.

Tallene dækker dog over store regionale forskelle i ventetiderne.

Mens Region Sjælland oplevede et fald i ventetiden for børn og unge fra 37 dage til 24 dage fra januar 2015 til januar i år, skete der samtidig næsten en fordobling i ventetiden for børn og unge i Region Nordjylland fra 28 dage til 53 dage.

Tallene dækker kun over, hvor lang tid patienterne skal vente, før de har den første kontakt med sygehuset.

- Det, jeg har fokus på, er hele det samlede patientforløb, for det er jo ikke tilstrækkeligt, at man bliver indkaldt til en indledende konsultation og så bare kan vente i en evighed derfra, siger Sophie Løhde.

Siden 2008 er køen til psykiatrisk behandling især blevet kortere for børn og unge. Dengang var den gennemsnitlige ventetid 71 dage, før den første kontakt med behandlingssystemet var etableret. I dag er det under en tredjedel.

Hos voksne danskere er ventetiden i samme periode gået fra 33 til 25 dage.

/ritzau/