Kritik: Ny lov bringer drikkevand i fare

Skrevet af admin

14/12/2013

Dagens topnyheder

En ny lov fra miljøminister Ida Auken (SF) bringer det danske drikkevand i fare, advarer vandselskaber og naturforening.

Det skriver Politiken.

Fremover skal der ifølge loven kun foreligge såkaldte indsatsplaner for at sikre de drikkevandsområder, der er nitratfølsomme; altså hvor vandmagasiner risikerer nedsivende kvælstof fra landbruget.

Derimod vil det ikke være et krav med indsatsplaner for drikkevandsområder, der risikerer forurening med eksempelvis pesticider, gamle industrikemikalier eller aktiviteter i byerne.

- Der er stor risiko for, at beskyttelsen af drikkevandet vil blive forringet, siger Susanne Herfelt, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.

De nitratfølsomme områder udgør blot 15 procent af Danmarks areal, mens det samlede areal med drikkevandsinteresser udgør 40 procent.

Der er tale om mere end 10.000 kvadratkilometer drikkevandsområde, hvor indsatsen ifølge kritikerne risikerer at være utilstrækkelig, hvis loven vedtages.

- Det er garantien for rent drikkevand og befolkningens sundhed, der er på spil her, mener Carl-Emil Larsen, direktør i vandselskabernes organisation, Danva, ifølge Politiken.

Ida Auken afviser kritikken.

- Det er vigtigt at slå fast, at vi generelt har en meget, meget høj beskyttelse mod forurening af vores drikkevand i Danmark.

- Og så er der nogle særlige områder, hvor vi vil sikre en ekstra, endnu højere og endnu mere målrettet indsats. Og det er altså på de 15 procent, der er nitratfølsomme, siger ministeren til Politiken.

/ritzau/