Lidegaard: EU-observatører skal skabe ro i Ukraine

Skrevet af admin

07/03/2014

Dagens topnyheder

Der skal være hurtig adgang til Krim-halvøen og det østlige Ukraine, for så mange udenlandske observatører som muligt.

Det mener udenrigsminister Martin Lidegaard efter fredagens møde mellem ham og 11 andre udenrigsministre fra Norden, Baltikum og Centraleuropa.

Sammen har landene udsendt en erklæring, som åbner op for at indsætte EU-observatører i landet.

- Vores idé er at få nogle uafhængige informationskilder, og også for at få vidner, som forhåbentlig kan være med til at holde situationen nede og dæmpe gemytterne i de her områder, siger han til Ritzau.

Efter mødet, som foregik i Narva i Estland på grænsen til Rusland, skriver ministrene i en fælles udtalelse, at de fordømmer Ruslands militære intervention i Ukraine og en planlagt folkeafstemning, som Krims regionale regering har udskrevet.

- I erklæringen giver vi også udtryk for, at vi finder Ruslands fremfærd for uacceptabel, men også at vi er klar til at forhandle en løsning, hvis Rusland vil, siger Martin Lidegaard.

De 12 ministre så helst, at Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) eller FN stod for at indsætte observatører i Ukraine, men torsdag blev 40 OSCE-observatører stoppet af bevæbnede styrker, da de ville bevæge sig ind på Krim-halvøen.

Fredag forhindrer bevæbnede tropper fortsat observatørerne i at få adgang til Krim.

Udenrigsministrene fra Norden og Baltikum samt Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, der er kendt som de fire Visegrad-lande, mødtes fredag i byen Narva, og den danske udenrigsminister finder mødet mellem de 12 lande helt naturligt.

- Mange af de lande, som er mødtes i Narva i dag, har grænse til Ukraine, det er lande som selv har erfaring med russisk aggression og lande, som har en lang historie med Rusland, siger han.

Mødet fandt sted dagen efter, at Krims parlament torsdag stemte for en løsrivelse fra Ukraine for i stedet at slutte sig til Rusland. Parlamentet besluttede, at spørgsmålet lægges ud til folkeafstemning om 10 dage.

Med i erklæringen er også Norge og Island, som ikke er medlem af EU.

/ritzau/