Målrettet behandling af hashmisbrugere kan være vejen frem

Skrevet af admin

21/06/2016

Dagens topnyheder

Det nytter ikke noget at råbe "legalisering", hver gang der er problemer i Pusher Street.

Sådan lyder konklusionen fra misbrugskonsulent Christopher Schmitz, efter at politiet for nylig gennemførte en større razzia på Christiania og smadrede hashboderne i den berygtede gade.

- Jeg tror, at årsagen til at nogle altid begynder at råbe op, når sådan noget sker, er, at vi ikke i tilstrækkelig grad er i stand til at hjælpe de unge, der havner i et behandlingskrævende misbrug, siger han.

- Legalisering er ikke vejen frem. Det er en mere målrettet behandling derimod.

Der er nemlig nogle helt særlige vilkår på spil, når man taler behandling af hashmisbrugere sammenlignet med andre former for misbrugsbehandling, forklarer Christopher Schmitz.

- Det handler om, at hashmisbrugere kognitivt ændrer sig og blandt andet mister deres selvrefleksion. Over tid udvikler de et sæt af sandheder om dem selv i forhold til omverdenen. Og de sandheder er forskudte, i forhold til hvad andre oplever, siger han.

- Der er et sæt af faste holdninger og meninger, som man er nødt til at bryde ned for at kunne italesætte det problematiske i at ryge. Og det er den slags erfaringer, vi skal have med indover behandlingen.

Samtidig peger Christopher Schmitz på, at man er nødt til at ændre retorikken i det offentlige rum.

- Det er problematisk, at man omtaler hash som et harmløst rusmiddel. Det er signalforvirring, og vi er nødt til at tage ansvar og tale om det på en anden måde, siger han.

Kravet om legalisering af hash kommer fra blandt andre senioranklager Anne Birgitte Stürup fra statsadvokaturen i København, tidligere statsadvokat for Sjælland Erik Merlung samt tidligere chefpolitiinspektør i hovedstaden Per Larsen.

/ritzau/