Mænd og romantik lokker kvinder til Islamisk Stat

Skrevet af admin

13/12/2015

Dagens topnyheder

En romantisk forestilling om livet i Islamisk Stats (IS) selvudnævnte kalifat i Syrien og Irak. Og så mænd.

De to faktorer fremhæves som centrale, når eksperter skal forklare en tendens, som har vist sig i de seneste år, skriver Jyllands-Posten.

For selv om trafikken af folk fra vestlige samfund til konfliktområdet i Syrien og Irak ifølge blandt andet Center for Terroranalyse (CTA) under PET er faldet, siden kalifatet blev udråbt i sommeren 2014, har den militante bevægelse fået tag i mange unge kvinder.

De udgør nu en større andel af de nye syrienkrigere, oplyser PET.

- Der har siden sommeren 2014 været en række kvinder, som er udrejst sammen med eller for at tilslutte sig deres kærester/ægtefæller, skriver CTA i sin seneste vurdering af terrortruslen udsendt 23. oktober.

Ifølge CTA udgør kvinder "op mod ti procent" af de "mindst 125", som skønnes udrejst siden 2012.

Siden dansk politi 1. marts i år fik mulighed for at tage passet fra folk, der mistænkes for at ville rejse til konfliktområder som Syrien, er det sket syv gange. To af passene tilhørte kvinder med forbindelser til IS.

Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp er det drømmen om at leve og hjælpe til i en islamisk stat, som drager mange kvinder.

- De tager dertil for at blive gift og har en romantiseret opfattelse af utopia i Islamisk Stat, siger Magnus Ranstorp til Jyllands-Posten og tilføjer, at IS har en rekrutteringsindsats målrettet vestlige kvinder.

Britiske Institute for Strategic Dialogue (ISD) udgav i oktober rapporten "Till Martyrdom Do Us Part" om kvinders rekruttering til og liv i IS.

Instituttet vurderer, at op mod 4000 vesterlændinge har tilsluttet sig IS - heraf over 550 kvinder. Forskerne betegner IS' rekruttering af kvinder som "en ny trussel".

/ritzau/