Mandagens obligationer: Panikken blev tøjlet en smule

Skrevet af admin

27/06/2016

Dagens topnyheder

De danske statsrenter fortsatte nedad mandag og faldt med 5 basispoint til 0,07 pct. i forhold til lukkekursen fredag.

Dermed blev der sat en lille bremse på det massive rentefald fra i fredags, da det stod klart, at briterne havde stemt exit til EU-samarbejdet. Her faldt renten på den danske toneangivende tiårige statsobligation med hele 16 basispoint til 0,12 pct. Men mandagens fald nærmer renten sig bundrekorden på 0,05 pct. fra februar sidste år.

Briternes beslutning om at forlade EU-samarbejdet var lidt af et chok for de finansielle markeder, der i dagene op til afstemningen torsdag i vid udstrækning havde positioneret sig til, at briterne ville forblive i EU.

Men det blev til en udmelding, og allerede mandag var der møder i EU om situationen efter briternes beslutning. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, var på lynvisit i Bruxelles, og han sagde, at USA ønsker et stærkt EU .

- Det er afgørende i de kommende dage at forstå vigtigheden af et stærkt EU. USA bekymrer sig om et stærkt EU, lød det fra John Kerry.

EU-TOPMØDE I FOKUS

På besøget dagen før to dages EU -topmøde i Bruxelles med den britiske exit på toppen af dagsordenen sagde John Kerry samtidig, at "det er afgørende, at ingen taber hovedet", bliver letsindige eller hævngerrige.

Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank, påpeger, at det stort set er umuligt at svare på, hvad de økonomiske konsekvenser af brexit bliver for Europa.

- Udfaldsrummet er kæmpestort. Det kan blive alt fra helt små negative effekter til en ny kraftig nedtur. Det kommer i høj grad an på den politiske udvikling og reaktionen på de finansielle markeder, skriver han i en kommentar.

- Vi ved endnu ikke, hvad brexit egentlig vil betyde for relationerne mellem Storbritannien og EU. Og endnu mere centralt: Vi ved endnu ikke, hvad brexit vil betyde for resten af EU. Kan de øvrige EU-lande køre videre som tidligere, eller er vi på vej mod et opbrudsscenarium?, lyder det fra Jyske Banks chefanalytiker.

Nej'et til et fortsat medlemskab af EU gav i fredags nærmest et panisk udsalg af aktier og køb af obligationer, og mandag fortsatte tendensen - omend i et mere behersket omfang.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk