Mange dræbt under kaos og vold i Burundis hovedstad

Snesevis af lig ligger i gaderne i Burundis hovedstad Bujumbura efter den værste vold i det centralafrikanske land siden et mislykket kup i maj, siger en politikilde til Reuters.

- Mindst 20 unge mænd er blevet dræbt i Nyakabigadistriktet, siger politikilden, mens øjenvidner siger, at de har set mindst 16 lig, som var gennemhullet af kugler.

Ifølge AFP ligger der mindst 40 dræbte i gaderne efter et kaotisk døgn, hvor tre militære mål er blevet angrebet af ukendte oprørere.

- De trængte ind på vor base og tog alle unge og midaldrende mænd uden for og dræbte dem, siger en indbygger i Nyakabiga til Reuters.

USA og andre lande fordømmer volden, som har forstærket frygten for en ny etnisk konflikt mellem tutsier og hutuer. Burundi har samme befolkningssammensætning som Rwanda.

Siden marts har 210.000 mennesker forladt Burundi af frygt for eskalerende vold i landet.

En lokal guvernør sagde torsdag, at regeringssoldater var i kamp med en oprørsstyrke på næsten 100, og at der er frygt for, at uro og vold spreder sig til hele nationen.

Den eskalerende vold i Burundi begyndte i april, da præsident Pierre Nkurunziza meddelte, at han ville forsøge at få en tredje periode som præsident. Det skete ved et omstridt valg i juli, som ifølge oppositionen var i strid med landets forfatning.

Nkurunziza er valgt for fem år.

Siden valget har der været næsten daglige skyderier i hovedstaden, men volden er nu blevet spredt til andre dele af landet.

Burundis regering giver "bevæbnede kriminelle grupper" skylden for uroen, men FN advarer om, at det lille centralafrikanske land er i fare for at blive kastet ud i en borgerkrig.

Burundi blev splittet af den voldelige etniske konflikt mellem hutuer og tutsier i 1993. Omkring 300.000 var blevet dræbt, da volden mellem de to grupper sluttede i 2006.

Ved et folkedrab i Rwanda i 1994, som var planlagt af en lille hutuelite, der ikke ønskede at dele magten med tutsierne, blev omkring 800.000 mennesker slået ihjel på 100 dage. Cirka to millioner flygtede.

Nkurunziza er en tidligere oprører og en nyopvakt kristen, som mener, at han har guddommelig støtte til sit styre.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip