March i Nordirland udvikler sig voldeligt

Den traditionelle 12. juli-parade i Nordirlands hovedstad, Belfast, udviklede sig mandag voldeligt med sammenstød mellem deltagere og uropoliti.

Demonstranter kastede flasker, øldåser og andre genstande mod politiet på grund af utilfredshed med, at politiet havde sat en afspærring op, der forhindrede deltagerne i at passere et område, hvor der primært bor katolikker.

Uropoliti svarede igen ved at affyre vandkanoner og plastikkugler mod menneskemængden. Ifølge nyhedsbureauet AFP er otte betjente kommet til skade, hvilket er skal sammenlignes med, at antallet af sårede betjente for to år siden skulle tælles i hundreder.

Hvert forår og sommer deltager tusindvis af probritiske protestanter i marcher i nordirske byer for at markere deres religion og fejre den protestantiske kong Vilhelm af Oraniens sejr over den katolske kong Jakob II i et slag ved Boyne i 1690.

Højdepunktet er som regel paraden 12. juli, der i år blev holdt en dag senere end normalt, fordi datoen faldt på en søndag.

Mange katolikker i Nordirland anser marcherne som en provokation, og ifølge fredsaftalen i 1998 har myndighederne ret til at forhindre deltagerne i at bevæge sig ind i områder, hvor deres tilstedeværelse forventes at udløse uro.

Sidste år forløb 12. juli. marchen for første gang i årtier fredeligt, da deltagerne frivilligt vendte om umiddelbart før, de ville have passeret den katolske bydel Ardoyne.

Arrangørerne af marchen tager i en meddelelse afstand til de deltagere, der deltog i sammenstødet med politiet.

Tre årtiers kampe mellem hovedsageligt protestantiske loyalister, som ønsker at bevare Nordirland i Det Forenede Kongerige, og irske nationalister, primært katolikker, som ønsker, at landet skal indgå i et forenet Irland, resulterede i flere end 3000 dødsfald før parterne i 1998 indgik en fredsaftale.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip