Messerschmidt-fonde skal hoste op med tre millioner

Dansk Folkepartis to europæiske fonde har misbrugt EU-midler og skal derfor betale tre millioner kroner tilbage.

Det konkluderer Europarlamentets politiske ledelse, præsidiet, som mandag på et lukket møde har behandlet sagen om de to fonde, der i 2014 og 2015 havde parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) som formand.

Pengene blev brugt på reklamer forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet og i annoncer om det, blandt andre DF kalder social dumping. Udtrykket beskriver situationen, hvor tilrejsende arbejdere underbyder betingelserne på det danske arbejdsmarked.

EU-partiet Meld og fonden Feld var afsendere sammen med billeder af Morten Messerschmidt og DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Men fondene fik EU-støtte og måtte derfor ikke bruge pengene på folkeafstemninger eller i kampagner til støtte for et nationalt politisk parti, konkluderer EU-parlamentets præsidium ifølge DR Nyheder.

Morten Messerschmidt har forsvaret sig med, at kampagnen kom lang tid før selve folkeafstemningen om retsforbeholdet, og at den i øvrigt ikke reklamerer for meget for det danske folketingsparti.

Men det overbeviser ikke Europaparlamentets top, der kræver de tre millioner kroner indkrævet ad rettens vej, hvis Meld og Feld ikke kan finde pengene.

Da Meld og Feld siden er lukket ned og formentlig ikke har midlerne til at betale tilbage, er det uklart, hvor erstatningen skal hentes.

Ud over de politiske kampagner i Danmark er fondenes støtte til en sejltur for DF-ledelsen op til kommunalvalget i 2013 samt en stor fratrædelsesbonus til en tidligere Meld-medarbejder blevet underkendt af parlamentet.

Sideløbende har revisorerne fundet alvorlige problemer i 2015-regnskaberne fra Meld og Feld. Der mangler vigtige oplysninger om fondenes finansielle sundhed, konkluderer revisorerne fra Ernst & Young.

Her lyder forklaringen fra Morten Messerschmidt, at Melds bogholder ikke har haft mulighed for at indsende alle oplysninger til revisorerne, men at de er på vej.

/ritzau/

Dagens Gossip