Meteorolog: Vi kan godt kalde det en orkan

Danmark er vågnet til følgerne af en storm, der ifølge meteorologerne indskriver sig i rekordbøgerne.

Ganske vist var den ikke så langvarig, som den efterhånden legendariske orkan i 1999, men vindstødene kommer tæt på, og enkelte steder slår de den 14 år gamle rekord.

- Man kan godt svinge sig op til at kalde det en orkan. Lige nu sidder vores databasefolk og kigger målingerne nøje efter. Holder de foreløbige resultater stik, så var der tale om en orkan, siger Henning Gisselø, vagtchef hos DMI.

Nærmere bestemt var middelvinden på Røsnæs ved Kalundborg og på Kegnæs på Als kortvarigt oppe på regulær orkan, idet vindmålerne her registrerede vindhastigheder over de 32,6 meter i sekundet, som karakteriserer orkan.

På Kegnæs blev der dertil målt vindstød på 53,5 meter i sekundet. Det er tæt på 200 kilometer i timen, og dermed den højeste hastighed, som DMI nogensinde har målt.

- Men modsat orkanen i 1999, som varede seks til tolv timer, var denne kortvarig, ligesom der var dele af landet, som gik helt fri. Det vil selvfølgelig betyde, at skaderne er mindre omfattende, siger Henning Gisselø.

Mens Danmark blev blæst godt og grundigt igennem mandag, venter der en betydelig fredeligere tirsdag.

Lidt eller nogen sol, et par byger måske lokalt med torden, og temperaturer mellem 10 og 13 grader.

Vinden bliver hård fra sydvest og vest, ved kysterne op til kuling eller stedvis hård kuling.

- Fredeligt efterårsvejr, og selv om det kommer til at blæse, vil det føles som ingenting i forhold til mandag, siger Henning Gisselø.

/ritzau/

Dagens Gossip